Vot istoric în Camera Reprezentanților a SUA! Pachetul substanțial de sprijin militar destinat Ucrainei a fost aprobat. În cât timp ar urma să fie livrat primul lot de armament


Vot istoric în Camera Reprezentanților a SUA! Pachetul substanțial de sprijin militar destinat Ucrainei a fost aprobat. În cât timp ar urma să fie livrat primul lot de armament

Mult așteptatul pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 61 miliarde dolari a fost aprobat într-o sesiune rară de sâmbătă seară a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, după luni de zile de lupte politice pentru aprobarea lui. 

Camera Reprezentanților a aprobat sprijinul pentru Ucraina în cadrul unui pachet de ajutor în cuantum de 95 de miliarde de dolari care privește totodată susținerea Israelului și a Taiwanului. După aprobarea ajutorului pentru Ucraina - pentru care au votat 101 republicani și 210 democrați în timp ce 112 republicani au votat împotrivă - s-a aplaudat și au fost fluturate steaguri în culorile galben albastru.  

Ajutorul în cuantum de 26 de miliarde de dolari pentru Israel și suportul umanitar pentru cetățenii din Gaza a fost trecut apoi cu mai mare ușurință, cu 366 de voturi pentru și numai 59 împotrivă.  

Întregul pachet urmează să fie supus votului în Senat în data de 23 aprilie, așa cum anunțat liderul majorității democrate Chick Schumer. Fiind preconizată adoptarea pachetului de sprijin în Senat, va ajunge ulterior la Casa Albă, unde președintele Joe Biden a promis că îl va semna imediat.

Liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell a lăudat aprobarea ajutorului declarând: "Acțiunea de astăzi aduce acest supliment critic de securitate națională cu un pas mai aproape de a ajuta America și prietenii noștri să facă față celei mai periculoase amenințări din această generație. De la câmpurile de luptă ale Ucrainei până la orașele și kibuțurile Israelului și de la Marea Roșie până la Marea Chinei de Sud, adversarii noștri cooperează pentru a submina violent America, aliații noștri și interesele noastre globale".

Iar în urmă cu câteva zile, Mitch McConnell declara următoarele: "Iată realitatea politică: dacă credeți că pierderea Afganistanului a fost proastă, căderea unei capitale europene precum Kyivul în mâinile trupelor ruse va fi inimaginabil mai gravă, iar dacă blocarea asistenței americane face posibil acest rezultat, nu se va mai pune întrebarea unde va fi vina - va fi asupra noastră".

Oficialii americani precizează că după ce va fi semnat de președintele Biden actul de ajutorare, Pentagonul va livra în mai puțin de o săptămână munițiile pentru artilerie și apărare antiaeriană din Ucraina, care rămăseseră în număr insuficient pentru apărătorii ucraineni. 

Pentagonul are deja pregătit un volum mare de ajutor militar "gata de plecare" pentru forțele ucrainene, care au de făcut față ofensivei ruse care a avut succes anul acesta tocmai din cauza lipsei unui ajutor consistent din partea Statelor Unite. (sursa: AICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.