Problema principală rămâne faptul că nu există o strategie occidentală față de războiul din Ucraina: ce ne dorim și cum obținem ceea ce ne dorim?


Problema principală rămâne faptul că nu există o strategie occidentală față de războiul din Ucraina: ce ne dorim și cum obținem ceea ce ne dorim?

Cronologia nu implică obligatoriu cauzalitate, dar nu strică să ne uităm la cronologia faptelor din când în când. La două zile după ce a intrat în vigoare noua lege a mobilizării de la Kiev, parlamentul american a deblocat finanțarea ajutorului militar pentru Ucraina. Toate blocajele de netrecut vreme de jumătate de an au fost depășite imediat ce Zelensky a promulgat noua lege a mobilizării.

În continuare nu există o strategie occidentală pentru războiul din Ucraina. Legislatorii americani i-au cerut lui Biden să anunțe un plan clar cu obiective măsurabile pentru această finanțare. Presa americană nu e foarte optimistă cu privire la efectele acestei finanțări, nimeni nu vorbește de scoaterea rușilor din Ucraina, obiectivul acestui ajutor pare mai degrabă menținerea capacității de luptă a armatei ucrainene.

Problema principală rămâne faptul că nu există o strategie occidentală față de războiul din Ucraina: ce ne dorim și cum obținem ceea ce ne dorim? Anul trecut ideea era „îi înarmăm pe ucraineni și ei îi alungă pe ruși”, anul ăsta a rămas „îi înarmăm pe ucraineni” - și nu știm foarte clar ce se întâmplă mai departe. Problema asta va fi pasată pentru perioada de după alegerile europene și cele americane.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.