Proeminent general polonez: NATO ar trebui să doboare în spațiul aerian ucrainean rachetele care se îndreaptă spre Polonia sau România! Va fi și în interesul Ucrainei!


Proeminent general polonez: NATO ar trebui să doboare în spațiul aerian ucrainean rachetele care se îndreaptă spre Polonia sau România! Va fi și în interesul Ucrainei!

Ar trebui luată o decizie la nivelul NATO ca rachetele care se îndreaptă spre Polonia sau România să fie doborâte în spațiul aerian ucrainean, a declarat generalul Waldemar Skrzypczak, fost comandant al Forțelor Terestre Poloneze și ex-viceministru al Apărării Naționale. 

"Narațiunea NATO ar trebui să fie următoarea: îl avertizăm pe Putin că orice rachetă care zboară în direcția noastră va fi doborâtă. Spunem că ne apărăm și, ca parte a acestei apărări, doborâm rachetele care zboară în direcția, de exemplu, Poloniei sau României", a spus Skrzypczak pentru Ukrinform

Generalul polonez a subliniat că NATO nu ar trebui să comunice că ajută Ucraina să doboare rachetele, linie de comunicare prin care aliații urmăresc în prezent evitarea angajării într-o discuție cu Rusia privitoare la presupusa implicare a Occidentului în al treilea război mondial, ci ar fi indicat să pună accentul pe apărarea teritoriului Alianței.

Skrzypczak a mai subliniat că o decizie politică în acest sens ar trebui luată fără întârziere la nivelul NATO, întrucât e vorba despre securitatea colectivă a Alianței Nord-Atlantice. În plus, această decizie va fi și în interesul Ucrainei.

Merită amintit că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris ca reprezentând un dublu standard faptul că aliații au ajutat Israelul să doboare rachete și drone lansate de Iran, în timp ce au refuzat să ofere o asistență similară Ucrainei. Zelenski a subliniat că țările partenere au demonstrat, prin apărarea Israelului, că există suficiente echipamente de apărare aeriană pentru a intercepta un număr semnificativ de rachete și drone iraniene, însă de o astfel de demonstrație trebuia să aibă parte și Rusia. Totodată, președintele ucrainean a reiterat că o serie de rachete inamice au traversat în repetate rânduri spațiul aerian al Poloniei și României, însă "nu a existat nicio reacție, ceea ce indică un dublu standard". La momentul incidentelor, Zelenski declarase că aeronavele NATO ar fi trebuit să doboare respectivele rachete. 

De pildă, pe 29 decembrie 2023, una dintre rachetele rusești a pătruns în spațiul aerian polonez, încălcându-l timp de aproximativ trei minute și zburând aproape 40 de kilometri. Mai târziu, pe 24 martie 2024, o rachetă rusească a încălcat din nou spațiul aerian polonez, pentru vreme de 39 de secunde, în apropierea satului Ocerdów. Deși forțele de apărare aeriană ale Poloniei au urmărit traiectoria de zbor a rachetei, nu a fost luată nicio decizie de a o doborî.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.