Justiția americană chemată să intervină într-una din cele mai mari crize a țării: numărul record de persoane fără adăpost


  • ACP
  • Apr 23, 2024 09:56
  • 409
Justiția americană chemată să intervină într-una din cele mai mari crize a țării: numărul record de persoane fără adăpost

Curtea Supremă urmează să se pronunțe asupra uneia din cele mai mari crize a momentului din Statele Unite, respectiv a creșterii fără precedent în istorie a numărului oamenilor fără adăpost, care nu au un loc permanent unde să locuiască. 

Coasta de Vest și California sunt în mod special afectate de această criză, dat fiind faptul că găzduiesc în orașele mari aproape o treime din populația fără adăpost a națiunii. Un raport federal a constatat că 4 din 10 persoane care se confruntă cu lipsa adăpostului dorm afară.

Judecătorii au avut de luat luni în considerare o contestare a hotărârilor unei curți de apel din California, care a constatat că pedepsirea oamenilor pentru că dorm afară atunci când spațiul de adăpost lipsește echivalează cu o pedeapsă neconstituțională, crudă și neobișnuită. Deși situația aceasta afectează grav marile orașe americane din California, cazul a fost declanșat de situația din Grand Pass, un orășel unde pe măsură ce au crescut chiriile, un număr tot mai mare de corturi s-au strâns în parcurile sale. Primăria a răspuns acestei situații interzicând camparea și a impunând amenzi de 295 de dolari pentru persoanele care dorm acolo, deși există un singur adăpost în oraș pentru acele persoane.

Curtea de Apel a 9-a din Statele Unite a blocat interdicția de campare din Grand Pass, considerând că este neconstituțional să pedepsești oamenii care dorm afară atunci când nu există spațiu adecvat pentru adăpost. În aceste condiții primăria din Grand Pass a făcut apel la Curtea Supremă, avocatul orașului, Theane Evangelis, argumentând că hotărârea "a făcut imposibil pentru orașe să abordeze situația taberelor în creștere, iar acestea sunt nesigure, nesănătoase și problematice pentru toată lumea, în special pentru cei care se confruntă cu lipsa adăpostului". Deseori locuitorii orașelor afectate de această criză întâlnesc fenomene precum traficul de droguri și oameni agresivi în aceste tabere aflate în zonele mai circulate ale orașelor.

Orașe precum Los Angeles și San Francisco, unde există cel mai are număr de persoane fără adăpost, spun că nu vor să pedepsească oamenii doar pentru că sunt forțați să doarmă afară, ci că autoritățile locale trebuie să controleze fenomenul creșterii taberelor. 

"Aceste tabere blochează frecvent trotuarele, îi împiedică pe angajați să curețe străzile publice și creează riscuri pentru sănătate și siguranță atât pentru cei neadăpostiți, cât și pentru publicul lar", au spus oficiali din San Francisco.

"Nu vreau să incriminez niciodată persoanele fără adăpost, dar vreau să pot încuraja oamenii să accepte servicii și adăpost", a zis procurorul districtual din Sacramento, Thien Ho, unde numărul persoanelor fără adăpost a crescut brusc în ultimii ani.

Directorul de campanie și comunicare pentru Centrul Național de Drept pentru persoanele fără adăpost, Jesse Rabinowitz, a declarat că "în Grand Pass și în toată America, lipsa adăpostului a crescut pentru că din ce în ce mai mulți oameni care au slujbe plătesc cu greu chiria, nu pentru că ne lipsesc modalitățile de a pedepsi oamenii care dorm afară". (sursa: AICI)

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.