Regimul Lukașenko pretinde că dezvoltă arme cu laser: "Trecem direct la arme bazate pe noi principii fizice!"


Regimul Lukașenko pretinde că dezvoltă arme cu laser: "Trecem direct la arme bazate pe noi principii fizice!"

Ministerul Apărării din Belarus pretinde că dezvoltă arme cu laser.

"Acum suntem unul dintre liderii războiului electronic și dezvoltăm sisteme radar pentru detectarea diferitelor obiecte. Avem, de asemenea, dezvoltări în privința armelor cu laser Trecem direct la arme bazate pe noi principii fizice!", a declarat colonelul Viktor Tumar, șef adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate ale Republicii Belarus în domeniul lucrărilor științifice, pe parcursul unei conferințe militaro-științifice desfășurate la Minsk. 

Cele pretinse de regimul dictatorial de la Minsk vin în contextul în care națiunile din întreaga lume se întrec pentru a dezvolta arme laser suficient de puternice pentru a topi oțelul.

În august 2023, China a pretins că a identificat o modalitate de a crea o armă cu laser care ar putea trage la infinit. 

În decembrie, Forțele Aeriene și Marina SUA au cerut contractorului de apărare Raytheon să proiecteze, să construiască și să testeze sisteme care să "aprindă" componentele electronice inamice folosind explozii de energie.

În ianuarie 2024, Guvernul Regatului Unit a anunțat primul test de succes al tehnologiei laser împotriva țintelor aeriene (foto 2).

De asemenea, trebuie precizat că secretarul Apărării din Regatul Unit, Grant Shapps, a sugerat că mostre din cele mai recente arme laser dezvoltate în țara sa ar putea fi furnizate Ucrainei pentru a-și consolida apărarea antiaeriană în stadiul de prototip. Însă, probabil că furnizarea acestor arme va dura câțiva ani. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.