Mutare secretă spectaculoasă a Statelor Unite: au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, înainte de votul din Congres. „Vom trimite mai multe"


Mutare secretă spectaculoasă a Statelor Unite: au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, înainte de votul din Congres. „Vom trimite mai multe"

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis, în secret, Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pentru lupta acesteia împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori, a declarat, miercuri, un oficial american citat de Reuters.

Rachetele au fost incluse într-un pachet de ajutor militar de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, aprobat de președintele american Joe Biden la 12 martie, a declarat oficialul american, sub rezerva anonimatului. Oficialul nu a vrut să spună câte rachete au fost trimise.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a confirmat, în cadrul unui briefing pentru reporteri, că un „număr semnificativ" de rachete a fost trimis în Ucraina , adăugând „vom trimite mai multe". El a precizat că Ucraina s-a angajat să folosească armele doar în interiorul Ucrainei, nu și pentru a ataca ținte din Rusia.

Alte rachete au fost incluse într-un nou pachet de arme de un miliard de dolari pentru Ucraina, aprobat miercuri de președintele Joe Biden, a precizat Sullivan.

Rachetele au fost folosite pentru prima dată în primele ore ale zilei de 17 aprilie, fiind lansate împotriva unui aerodrom rusesc din Crimeea, care se afla la aproximativ 165 km (103 mile) de liniile de front ucrainene, a precizat oficialul.

Oficialul a spus că Ucraina le-a folosit apoi, a doua oară, în timpul nopții, împotriva forțelor rusești din sud-estul Ucrainei.

Aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS), cu o rază de acțiune de până la 300 km, a fost un subiect de dezbatere în cadrul administrației Biden timp de luni de zile. ATACMS cu rază medie de acțiune au fost furnizate în septembrie anul trecut.

Inițial, Pentagonul s-a opus trimiterii de rachete cu rază lungă de acțiune, temându-se că împuținarea stocului american de rachete ar afecta pregătirea militară a SUA. De asemenea, existau temeri că Ucraina le-ar putea folosi pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei.

Utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune furnizate de Coreea de Nord împotriva Ucrainei în decembrie și ianuarie, în ciuda avertismentelor publice și private ale SUA de a nu face asta, a dus la o schimbare de opinie, a declarat oficialul american.

De asemenea, un factor care a influențat decizia SUA a fost faptul că Rusia țintește cu înverșunare infrastructura critică a Ucrainei, a spus oficialul.

„Am avertizat Rusia cu privire la aceste lucruri", a spus oficialul. „Nu au ținut cont și au atacat în continuare", a adăugat sursa.

La sfârșitul lunii ianuarie, armata americană a găsit o modalitate de a-și liniști îngrijorările legate de propriile stocuri, ceea ce a permis administrației de la Washington să fie de acord să trimită rachete în Ucraina. SUA au început să achiziționeze noi rachete ieșite de pe linia de producție a Lockheed-Martin.

Biden s-a întâlnit cu echipa sa de securitate națională la mijlocul lunii februarie, acceptând recomandarea unanimă a consilierilor săi de a trimite rachetele în Ucraina. La discuție au participat consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan, secretarul apărării Lloyd Austin, secretarul de stat Antony Blinken și președintele Statului Major Întrunit, C.Q. Brown, mai scrie Reuters.

Provocarea la acel moment a fost însă plata rachetelor, întrucât Statele Unite își epuizaseră toate opțiunile de finanțare, iar blocajul din Congres a împiedicat acordarea de noi ajutoare.

O oportunitate a apărut în martie, când mai multe contracte ale Pentagonului au fost licitate. Biden a reușit să folosească diferența pentru a trimite asistență în valoare de 300 de milioane de dolari către Ucraina.

Biden i-a spus echipei sale să includă ATACMS cu rază lungă de acțiune în acest pachet de finanțare, dar să facă acest lucru în secret pentru a menține securitatea operațională și elementul surpriză pentru Ucraina, a declarat oficialul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.