Anna Neplii evidențiază o realitate cruntă: "Din păcate forțele ucrainene primesc ajutor doar pentru apărare, nu pentru a elibera teritoriile ocupate". Ce spune jurnalista ucraineană despre scenariul ocupării Odesei


Anna Neplii evidențiază o realitate cruntă: "Din păcate forțele ucrainene primesc ajutor doar pentru apărare, nu pentru a elibera teritoriile ocupate". Ce spune jurnalista ucraineană despre scenariul ocupării Odesei

Într-un interviu acordat postului Radio România Actualități, jurnalista ucraineană Anna Neplii a abordat, printre altele, unul dintre scenariile vehiculate constant cu privire la desfășurarea războiului dus de Rusia la scară largă împotriva Ucrainei și anume avansarea forțelor ruse în sudul Ucrainei, cu scopul final de a lăsa țara invadată fără ieșire la mare, respectiv de a crea un pod terestru până în așa-zisa Transnistria. 

Cu toate acestea, Anna Neplii a precizat că este improbabil ca armata rusă, în forma ei actuală, să poată ocupa militar un oraș de magnitudinea Odesei. Pe de altă parte, jurnalista ucraineană s-a arătat îngrijorată cu privire la alt scenariu, cel în care în urma unor negocieri internaționale, Ucraina să fie nevoită să facă o serie de concesii teritoriale. 

"Armata Federației Ruse nu are încă puterea să ocupe Odesa. Să ne gândim la Avdiivka de exemplu, un oraș nu foarte mare, cu aproximativ 300 de case. Am avut acolo bătălii foarte mari cu rușii timp de 1 an, până să îl cucerească. Eu cred că Armata Federației Ruse nu va putea să ocupe un oraș cu 1 milion de locuitori, cum este Odesa. Dar îl pot ocupă în alt mod, despre care se vorbește tot mai puțin. Ipotetic vorbind, poate se vor face tratate în viitor între Ucraina și Rusia, prin care suntem forțați să renunțăm la unele orașe, să ne șantajeze în vreun fel anume rușii. Dar puțin probabil, totuși eu sunt de părere că aceste atacuri asupra Odesei, cu drone kamikaze și rachete sunt lansate de ruși pentru a dispera populația de acolo", a explicat Anna Neplii. 

În cadrul interviului, Anna Neplii s-a referit și la sprijinul militar destinat Ucrainei, în cuantum de câteva zeci de miliarde de dolari, votat în Congresul SUA și aprobat de președintele american Joe Biden. Cu privire la sprijinul în cauză, jurnalista ucraineană a ținut să sublinieze că nu este suficient de semnificativ pentru ca forțele ucrainene să elibereze teritoriile ocupate de hoardele ruse. 

"În ceea ce privește ajutorul din partea Statelor Unite ale Americii, este bine venit, chiar dacă a trecut aproape 1 an, am pierdut multe resurse în toată această așteptare, am pierdut timp, oameni și teritoriu și mai ales, ne-am pierdut inspirația. Trebuie să înțelegem că ajutorul de miliarde nu va fi exclusiv pentru armata, ci va fi împărțit, către oameni, către aliați, către transferurile de armament și lista poate continuă. Din păcate primim ajutor doar pentru apărare, nu pentru a elibera teritoriile ocupate", a conchis Anna Neplii. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.