VIDEO "Lviv este Ucraina!". Declarația istorică făcută în limba ucraineană de ministrul polonez de Externe, prin care asigură că Polonia nu are revendicări teritoriale în raport cu Ucraina. Ce spune înaltul oficial guvernamental de la Varșovia despre ideea cooperării cu Rusia: "Suntem pregătiți să cooperăm cu o Rusie non-imperială!"


VIDEO "Lviv este Ucraina!". Declarația istorică făcută în limba ucraineană de ministrul polonez de Externe, prin care asigură că Polonia nu are revendicări teritoriale în raport cu Ucraina. Ce spune înaltul oficial guvernamental de la Varșovia despre ideea cooperării cu Rusia: "Suntem pregătiți să cooperăm cu o Rusie non-imperială!"

Într-un discurs susținut joi în Parlamentul Poloniei, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că țara sa va coopera cu Rusia doar atunci când aceasta va începe să respecte dreptul vecinilor săi de a exista. De asemenea, înaltul oficial guvernamental polonez a contrazis categoric propaganda Kremlinului referitoare la pretinsele revendicări teritoriale pe care le-ar avea Polonia în raport cu Ucraina. 

"Polonia este pregătită să coopereze cu o Rusia non-imperială, care respectă drepturile altor națiuni la autodeterminare, recunoscând că vecinii săi au la rândul lor interese de securitate, nu cu o Rusie personificată de uciderea lui Alexei Navalnîi și a altor prizonieri de conștiință", a spus Radoslaw Sikorski în fața parlamentarilor polonezi. 

În cadrul discursului, Sikorski a conturat o viziune strategică pentru politica externă a Poloniei, într-un moment crucial din punct de vedere istoric, cu războiul  purtat de Rusia în proximitate, împotriva Ucrainei. Ministrul a precizat, printre altele, că un atac al trupelor ruse asupra oricărui membru NATO va duce inevitabil la înfrângerea Rusiei lui Putin, în condițiile în care Alianța Nord-Atlantică are de trei ori mai mulți soldați și avioane și de patru ori mai multe nave decât țara agresoare. Rusia duce un război hibrid împotriva Poloniei, inclusiv prin dezinformare, a semnalat Sikorski, care a continuat spunând că Moscova a mințit când a susținut că Polonia încearcă să anexeze părți din vestul Ucrainei, din jurul orașului Lviv, care a făcut cândva parte din Polonia.

"Lviv este Ucraina!", a declarat Sikorski în limba ucraineană, mesaj despre care a spus că speră să fie auzit la Kremlin. 


"Liderii și propagandiștii ruși vor să ne îndrepte împotriva ucrainenilor. Nu vor reuși! Vor pierde și pe acest front!", a continuat Sikorski. 

El a afirmat apoi că țara să sprijină crearea unei forțe europene de reacție rapidă, a cărei primă componentă ar trebui să fie operațională până în 2025. 

"Această forță de 5.000 până la 10.000 de oameni - pe care o numesc Legiunea Europeană - ar trebui să fie compusă din voluntari, cetățeni ai statelor membre. Avem nevoie de forțe capabile de intervenție rapidă ca răspuns la amenințările care apar în imediata vecinătate a granițelor europene", a spus Sikorski. 

"Dacă Ucraina ar cădea, întunericul unei dictaturi triumfale ar coborî la granița noastră. Dar am încredere că, datorită eforturilor lumii civilizate, Putin va pierde acest război!", a conchis ministrul polonez de Externe. (sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.