Forțele ucrainene au retras de pe front tancurile americane Abrams. Motivul


Forțele ucrainene au retras de pe front tancurile americane Abrams. Motivul

Densitatea foarte mare a dronelor ruse de atac de pe linia frontului a determinat forțele ucrainene să retragă temporar tancurile Abrams furnizate de SUA din zona activă de conflict, asta în timp ce americanii se plâng că ucrainenii nu folosesc mai eficient blindatele primite. 

"Momentan, Ucraina a lăsat deoparte tancurile de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA, parțial pentru că războiul rusesc cu drone le-a îngreunat operarea fără a fi detectate sau atacate", a precizat Associated Press despre această situație.  

"Proliferarea dronelor pe câmpul de luptă ucrainean înseamnă că nu există teren deschis pe care să îl traversezi cu tancul fără teama de a fi detectat", a declarat joi pentru presă un înalt oficial al Apărării care a vorbit sub condiția anonimatului. 

Jurnaliștii americani au relatat faptul că Washingtonul a fost convins de Kyiv în ianuarie 2023 să furnizeze 31 de tancuri, la un cost de 10 milioane de dolari fiecare, deoarece acestea erau "vitale pentru capacitatea lor de a trece peste liniile rusești". Primele tancuri Abrams au fost livrate în Ucraina în septembrie 2023, dar numărul mare de drone ruse de atac a schimbat situația pe câmpul de luptă în defavoarea blindatelor și a făcut ca, până la acest moment, să se piardă cinci tancuri Abrams după ce au fost detectate și vânate de drone.  

Amiralul american Christopher Grady, vicepreședintele Statului Major Comun, și un alt oficial al Apărării au precizat că prezența omniprezentă a dronelor, în zona frontului, face ca amenințarea la adresa utilizării vehiculelor blindate să fie evidentă. Din această cauză tancurile au fost retrase pentru moment din prima linie și militarii americani vor colabora cu ucrainenii pentru a regândi felul în care vor fi folosite. 

"Vom lucra cu partenerii noștri ucraineni și cu alți parteneri de pe teren" pentru a ajuta Ucraina să se gândească la modul în care vehiculele blindate ar putea fi folosite "în acel tip de mediu schimbat acum, în care totul este văzut imediat", a mai spus Grady.  

În același timp, oficialii americani din Apărării au zis pentru AP că militarii ucraineni nu au identificat soluții pentru a folosi mai bine tancurile americane în condițiile specifice frontului ucrainean.  

"În timp ce dronele reprezintă o amenințare semnificativă, ucrainenii nu au adoptat nicio tactică care ar fi putut face tancurile mai eficiente", au declarat pentru AP oficialii americani. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.