Ministrul polonez de Externe: Atitudinea lui Trump față de Ucraina "nu este atât de alb-negru pe cât consideră unii oameni"


Ministrul polonez de Externe: Atitudinea lui Trump față de Ucraina "nu este atât de alb-negru pe cât consideră unii oameni"

Atitudinea prezidențiabilului republican Donald Trump față de Ucraina "nu este atât de alb-negru pe cât consideră unii oameni", a declarat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, pe parcursul unui interviu acordat companiei media Axel Springer și publicat în Politico pe 28 aprilie.

În pofida unor poziționări publice favorabile Rusiei, pe care Trump le-a exprimat după 24 februarie 2022, ziua în care Kremlinul a declanșat invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei, Sikorski a ținut să reamintească că prezidențiabilul republican, pe vremea în care se afla la Casa Albă, a furnizat Ucrainei rachete antitanc "când alții nu o făceau". Sikorski s-a referit la rachetele antitanc Javelin, furnizate pentru prima dată în 2018.

De asemenea, ministrul polonez de Externe a atras atenția că "Donald Trump a avut dreptate când ne-a îndemnat pe toți din Europa să cheltuim mai mult pentru Apărare".

Nu în cele din urmă, Sikorski a menționat că "nu a auzit nicio obiecție din partea lui Trump" în legătură cu pachetul militar în cuantum de 61 de miliarde de dolari ce a fost aprobat recent de Congresul SUA în sprijinul Ucrainei. 

"Așadar, sper că candidatul Trump a văzut că, în realitate, opoziția față de sprijinirea Ucrainei nu este de fapt populară în Statele Unite și îi dăunează șanselor (de a fi reales ca președinte al SUA - n.red.)", a conchis Sikorski. 

Amintim că, înainte de unda verde dată de Congresul SUA pentru noul pachet de sprijin militar destinat Ucrainei, Trump s-a întâlnit la New York, în data de 17 aprilie, cu președintele polonez Andrzej Duda. Cei doi au discutat, printre altele, despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei. După întâlnire, fostul președinte american a precizat că atât "supraviețuirea, cât și puterea" Ucrainei sunt importante pentru SUA. O serie de publicații poloneze au susținut că întâlnirea dintre cei doi a fost un element-cheie al convingerii unui segment semnificativ de congresmeni republicani în ceea ce privește votarea sprijinului pentru Ucraina. (sursa: Kyiv Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.