Ministrul polonez de Externe nu crede că Putin va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei. Dacă li se va cere să efectueze un asemenea atac, generalii ruși vor avea de ales între două variante, punctează înaltul oficial guvernamental de la Varșovia


Ministrul polonez de Externe nu crede că Putin va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei. Dacă li se va cere să efectueze un asemenea atac, generalii ruși vor avea de ales între două variante, punctează înaltul oficial guvernamental de la Varșovia

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, nu crede că dictatorul rus Vladimir Putin va utiliza arsenalul nuclear în războiul pe care-l poartă contra Ucrainei. Într-un interviu acordat recent pentru Bild, Sikorski a precizat, printre altele, că nu există nicio dovadă că Vladimir Putin se pregătește să folosească armele nucleare. Mai mult, dictatorul rus nu poate lua astfel de decizii de unul singur. 

"Nu avem nicio dovadă că el (Vladimir Putin - n.red.) se pregătește să folosească arme nucleare", a spus Sikorski.

Ministrul polonez a subliniat că liderul rus nu poate lua de unul singur o decizie cu privire la efectuarea unui atac nuclear, iar dacă va cere efectuarea unui asemenea atac, atunci este posibil să fie dat jos de la putere de subordonați. 

"Aceasta nu este o armă pe care să o poată folosi apăsând un buton. Există un lanț de comandă standard, de la Ministerul Apărării la Statul Major, pentru a o folosi. Astfel, trebuie să-și convingă generalii să execute un astfel de ordin. Generalii știu că a executa un astfel de ordin înseamnă să devii un criminal de război. Într-un astfel de moment, ei vor avea de ales: fie să execute un astfel de ordin, fie să scape de Putin", a explicat Sikorski.

În plus, Statele Unite au transmis "foarte clar" Rusiei că își vor folosi armele convenționale "pentru a distruge orice țintă rusească în teritoriile ocupate ale Ucrainei", în cazul în care Rusia va lansa un atac nuclear.

"Cred că acesta este un factor de descurajare puternic", a adăugat ministrul polonez de Externe. (sursa: AICI)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.