Prezent la Budapesta, ministrul ceh de Externe a pus la punct Guvernul Orban: "Imperialismul rus reprezintă cea mai mare amenințare și risc pentru Europa! Sprijinim planul de pace al președintelui Zelenski!"


Prezent la Budapesta, ministrul ceh de Externe a pus la punct Guvernul Orban: "Imperialismul rus reprezintă cea mai mare amenințare și risc pentru Europa! Sprijinim planul de pace al președintelui Zelenski!"

Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský, a declarat vineri, în prezența omologul său maghiar Péter Szijjártó, că imperialismul rus reprezintă cea mai mare amenințare pentru Europa, respectiv că Ucraina ar trebui sprijinită pentru a se apăra împotriva acesteia.

Declarațiile în cauză au fost făcute chiar la Budapesta. Este pentru prima dată când Lipavský, care ocupă funcția de ministru de Externe din anul 2021, vizitează capitala Ungariei pentru discuții bilaterale. Pe parcursul conferinței de presă, Lipavský s-a axat pe războiul ruso-ucrainean și amenințarea rusă, exprimând poziționări total diferite față de cele exprimate de Guvernul de la Budapesta din 24 februarie 2022 până în prezent. 

"Cred că este un fapt binecunoscut că Cehia vede imperialismul rus drept cea mai mare amenințare și risc pentru Europa. Republica Cehă va sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a zis Lipavský

Lipavský a adăugat că este în interesul Europei ca Ucraina să se apere și să-și elibereze toate teritoriile.

"Dacă nu vrem ca Rusia să ne amenințe și mai mult în viitor, trebuie să folosim forța pentru a preveni redesenarea granițelor în Europa, care amenință ordinea internațională, stabilitatea internațională și prosperitatea", a continuat Lipavský.

Lipavský a mai subliniat că nimeni nu face în prezent mai mult pentru securitatea Europei decât ucrainenii, iar în acest sens "sprijinim planul de pace al președintelui Zelenski și, în prezent, îl considerăm singura modalitate realistă de a pune capăt războiului". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.