Oficial militar ucrainean: Polonia este capabilă din punct de vedere tehnic să protejeze cerul de deasupra regiunilor de vest ale Ucrainei, dar asta necesită "voință politică"


Oficial militar ucrainean: Polonia este capabilă din punct de vedere tehnic să protejeze cerul de deasupra regiunilor de vest ale Ucrainei, dar asta necesită "voință politică"

Polonia este capabilă din punct de vedere tehnic să protejeze cerul de deasupra regiunilor de vest ale Ucrainei cu apărarea sa antiaeriană, dar asta necesită "voință politică", a declarat pe 29 aprilie purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Illia Yevlash.

Amintim că atacurile aeriene efectuate de Rusia asupra vestului Ucrainei au prezentat riscuri pentru Polonia în repetate rânduri. De pildă, cel mai recent incident care a implicat o rachetă rusă ce a zburat deasupra teritoriului polonez s-a produs pe 24 martie. La acea dată, o rachetă de croazieră rusă îndreptată spre vestul Ucrainei a intrat în spațiul aerian polonez timp de 39 de secunde. Nu este prima dată când rachetele rusești au încălcat spațiul aerian al Poloniei. De exemplu, în timpul atacului din 29 decembrie, o rachetă rusă a încălcat spațiul aerian al Poloniei timp de aproximativ trei minute.

"Teoretic și tehnic, este posibil, deoarece Polonia dispune de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, și anume Patriot. Totuși, asta ar necesita voință politică, ceea ce este deja un subiect ce revine serviciile noastre diplomatice", a spus Yevlash.

Potrivit acestuia, un astfel de pas ar permite Armatei Ucrainei să-și concentreze capacitățile de apărare aeriană pentru alte obiective, respectiv pentru a contracara aviația tactică a Rusiei.

Ucraina are un număr insuficient de sisteme avansate de apărare aeriană occidentală, cum ar fi Patriot, IRIS-T sau SAMP/T, care sunt esențiale pentru protejarea populației și a infrastructurii.

Kyivul a desfășurat discuții cu partenerii săi pentru a primi astfel de sisteme nu numai pentru a proteja ținte civile, ci și pentru a contracara forțele aeriene ruse pe front. Atacurile efectuate de ruși cu bombe cu alunecare au devenit o problemă deosebit de gravă pentru trupele ucrainene din prima linie. (sursa: Kyiv Independent

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.