Pentru a abate atenția de pe Ucraina, Rusia a lansat anul acesta o nouă campanie complexă de dezinformare și manipulare, mimând, prin propagandiștii săi, îngrijorarea pentru soarta palestinienilor. SUA, vizate în mod special de intoxicările mediatice moscovite propagate inclusiv prin utilizarea mijloacelor inteligenței artificiale


Pentru a abate atenția de pe Ucraina, Rusia a lansat anul acesta o nouă campanie complexă de dezinformare și manipulare, mimând, prin propagandiștii săi, îngrijorarea pentru soarta palestinienilor. SUA, vizate în mod special de intoxicările mediatice moscovite propagate inclusiv prin utilizarea mijloacelor inteligenței artificiale

Legându-se de ofensiva Israelului din Gaza, Moscova a lansat o campanie de agravare a tensiunilor politice de la Washington și de pătare a imaginii globale a Statelor Unite, folosind inteligența artificială, conturi false pe rețelele sociale, respectiv sporind propaganda din mass-media de stat rusă, potrivit unor surse familiare cu serviciile de informații americane.  

"Este o oportunitate de a submina din nou Occidentul", a spus Bret Schafer, care urmărește propaganda rusă și de altă natură ca analist al think tank-ului German Marshall Fund - Alliance for Securing Democracy din Statele Unite. 

De asemenea, Rusia folosește aceasta nouă ofensivă informațională inclusiv pentru a distrage atenția de la invazia pe care o desfășoară împotriva Ucrainei și de a se prezenta ca o susținătoare a palestinienilor.

"Ei s-au îndepărtat de la încercarea de a transmite mesaje în jurul propriului război pentru a se concentra pe acesta (ofensiva Israelului în Gaza - n.red.)", a explicat Bret Schafer.

NBC News spune că în primele șapte săptămâni ce au urmat atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, postările pe Facebook de la presa de stat rusă, comentatorii pro-ruși și diplomații ruși au crescut cu 400%. Într-o postare în limba arabă, postul Russia Today a susținut că forțele israeliene în Gaza folosesc mercenari ucraineni, iar Pravda l-a citat pe fostul președinte rus Dmitri Medvedev susținând că militanții Hamas au folosit arme NATO care au fost furnizate Ucrainei.

Operațiunile de dezinformare ruse lucrează și pentru a prezenta imaginea Statelor Unite ca fiind a unui stat democratic eșuat, conform oficialilor și cercetătorilor americani. 

Directoarea Informațiilor Naționale, Avril Haines, a declarat săptămâna trecută că Rusia lucrează pentru a denigra poziția Americii în lume, pentru a submina instituțiile și procesele democratice și pentru a exploata diviziunile sociale, politice și economice "în cultura și în societatea americană", folosind instrumente de inteligență artificială.  

Agenția de știri Sputnik, care este o componentă cunoscută a complexului de propagandă și dezinformare al Rusiei, a sugerat recent, cu privire la protestele pro-palestiniene din campusurile universitare americane, că "amenințarea violenței mortale a poliției împotriva demonstranților planează asupra protestelor actuale". Pentru a întări mesajul, cei de la Sputnik au reamintit că patru studenți au fost uciși în timpul perioadei războiului din Vietnam la Universitatea de Stat Kent din Ohio, când au fost reprimate protestele anti-război. Un alt titlu de pe contul de Facebook al Sputnik a atacat modul în care politicienii au răspuns protestelor din campus: "Land of free? Cum restricționează legislatorii americani dreptul studenților la proteste pașnice: congresmenii americani au demonstrat încă o dată unde se află simpatiile lor în conflictul israeliano-palestinian prin reprimarea protestelor desfășurate de studenți împotriva băii de sânge din Fâșia Gaza”.

Și țările europene au fost vizate de campania rusă de dezinformare care a vizat conflictul din Gaza.  

Franța a acuzat în noiembrie că o rețea de roboți legată de Rusia a alimentat antisemitismul prin distribuirea imaginilor cu graffiti cu steaua lui David pe clădirile din Paris, cu 2.589 de postări pe platforma de socializare X, fostă Twitter. 

"Această nouă operațiune de interferență digitală a Rusiei împotriva Franței dezvăluie persistența unei strategii oportuniste și iresponsabile care vizează exploatarea crizelor internaționale pentru a semăna confuzie și a crea tensiuni în dezbaterea publică din Franța și din Europa", a spus Ministerul francez de Externe. (sursa: NBC News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.