Macron reiterează că NU exclude trimiterea de trupe în Ucraina: "Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câștiga! Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo? Ce siguranță va fi pentru țările vecine, Moldova, România, Polonia, Lituania, respectiv pentru celelalte?"


Macron reiterează că NU exclude trimiterea de trupe în Ucraina: "Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câștiga! Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo? Ce siguranță va fi pentru țările vecine, Moldova, România, Polonia, Lituania, respectiv pentru celelalte?"

Președintele Emmanuel Macron a declarat din nou că nu exclude trimiterea de trupe franceze în Ucraina, vorbind pentru publicația The Economist și citat într-un articol publicat pe 2 mai.  

"Nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic", a spus Macron când a fost întrebat dacă își menține poziția de la începutul acestui an, care a provocat unde de șoc în Europa.

"Dacă Rusia a decis să meargă mai departe", a spus președintele francez, referindu-se la continuarea avansului trupelor ruse în Ucraina, "va trebui, în orice caz, să ne punem cu toții această întrebare" - dacă trebuie trimise trupe din țările europene în Ucraina. Trimiterea trupelor ar fi "legitimă" dacă Ucraina ar face o astfel de solicitare în cazul unei eventuale ruperi a frontului de către trupele ruse invadatoare.

Macron a descris refuzul său de a exclude o astfel de mișcare drept "un apel de trezire strategic" pentru liderii celorlalte state europene.  

În viziunea lui Macron, Rusia este "o putere de destabilizare regională" și "o amenințare la adresa securității europenilor".

"Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câștiga în Ucraina", a subliniat președintele francez. 

"Dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va exista securitate în Europa. Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo? Ce siguranță va fi pentru țările vecine, Moldova, România, Polonia, Lituania, respectiv pentru celelalte?", a întrebat retoric președintele Macron.  

Interviul lui Macron din The Economist vine după ce acesta a susținut săptămâna trecută un amplu discurs în care a declarat, printre altele, că "există riscul ca Europa noastră să moară" din cauza amenințării reprezentate de agresiunea rusă. (sursa: Le Monde)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.