Campanie umanitară lansată de reprezentantele Ucrainei la Eurovision 2024, Jerry Heil și Alyona Alyona: "Reconstruim o școală pentru cei care sunt destinați să ne reconstruiască țara!". Unde puteți dona pentru reconstrucția școlii Velykokostromska, distrusă de hoardele ruse pe 11 octombrie 2022


Campanie umanitară lansată de reprezentantele Ucrainei la Eurovision 2024, Jerry Heil și Alyona Alyona: "Reconstruim o școală pentru cei care sunt destinați să ne reconstruiască țara!". Unde puteți dona pentru reconstrucția școlii Velykokostromska, distrusă de hoardele ruse pe 11 octombrie 2022

Reprezentantele Ucrainei la Eurovision 2024, Jerry Heil și Alyona Alyona, au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta 250 de copii să se întoarcă la școală. Este necesară strângerea aproximativ 240 de mii de euro (10 milioane de grivne ucrainene). Campania este desfășurată în parteneriat cu Ministerul Educației și Științei din Ucraina, UNITED24, Visa și Oschadbank. Fiecare donație făcută cu cardurile Visa și Oschadbank va fi dublată de cele două branduri menționate (donațiile pot fi efectuate accesând pagina UNITED24). 

Înainte de a vă prezenta mai multe detalii despre campania de strângere de fonduri, precizăm că reprezentantele Ucrainei la Eurovision 2024, prin melodia "Teresa & Maria", sunt cotate în top 5 la casele de pariuri. Melodia se referă la puterea, curajul și rezistența femeilor ucrainene. "Este vorba despre ele, durerile și speranțele lor, visurile și inimile lor mari despre care vom vorbi în timpul turneului Eurovision", au menționat cele două artiste. 

Printre aceste femei se numără profesoarele Școlii Velykokostromska, care a fost distrusă de o rachetă lansată de hoardele ruse. 

"Vrem ca lumea întreagă să știe despre aceste profesoare curajoase și vrem să le ajutăm să-și reconstruiască școala. Citiți poveștile lor și implicați-vă în reconstrucția școlii. Să nu stăm pasivi!", transmit coordonatorii campaniei de strângere de fonduri. 

"Reconstruim o școală pentru cei care sunt destinați să ne reconstruiască țara!", a precizat Jerry Heil pe canalul personal de Telegram

Liudmyla Taranovych - profesoară de istorie 

La începutul războiului la scară largă, satul Velyka Kostromka a fost ținta, aproape în fiecare zi, a bombardamentelor efectuate de hoardele ruse. Pe 11 octombrie 2022, o rachetă rusească a distrus școala unde Liudmyla a lucrat timp de 40 de ani.

"Era școala copiilor și nepoților mei. A fost foarte dureros să mă uit la ruine. Când nepoții mei au venit acasă și au văzut distrugerea, au plâns și au întrebat: «Bunico, se va reconstrui școala noastră?»", a zis Liudmyla. 

În ciuda încercărilor familiei de a o convinge să părăsească satul, Liudmyla nu a făcut-o și a continuat să lucreze. În timpul bombardamentelor, care au avut loc aproape în fiecare zi, ea le-a predat istorie copiilor atât online, cât și în subsoluri. 

"Atacurile au fost constante, mai ales noaptea. Dar dimineața, continuam să predau cursuri pentru că trebuia să sprijin copiii și să le dau speranța că totul va fi bine", a mai precizat Liudmyla.

Tetyana Mahda - asistentă școlară

La această școală, Tetyana lucrează cu copiii cu nevoi educaționale speciale. După lovitura cu rachetă efectuată de ruși asupra școlii, ea, alături de alte cadre didactice și săteni, au curățat zile în șir dărâmăturile.

"Explozia a fost uriașă! Sala de sport era doar o grămadă de cărămizi și fier. Peretele a fost complet distrus, ca și cum ar fi fost tăiat. Întregul tavan de la etajul trei a căzut la etajul doi. Am scos sticla și resturile în găleți, depunându-le într-un camion. Am salvat mașinile de lucru, uneltele, biblioteca școlii și am mutat cărțile în micile camere tehnice care au rezistat", a relatat Tetyana. 

În prezent, Tetyana continuă să locuiască în satul natal. Tatyana lucrează online, în fiecare zi, cu cei care au nevoie de ajutorul ei și consideră că școala va fi reconstruită în curând. (donați AICI pentru reconstrucția școlii)

Vedeți video cu școala distrusă de ruși: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.