BREAKING. NATO semnalează acțiuni ostile întreprinse recent de Rusia pe teritoriul mai multor țări membre și precizează că va răspunde "individual și colectiv". "Acțiunile Rusiei nu vor descuraja Aliații să continue să sprijine Ucraina", a mai transmis Alianța Nord-Atlantică


BREAKING. NATO semnalează acțiuni ostile întreprinse recent de Rusia pe teritoriul mai multor țări membre și precizează că va răspunde "individual și colectiv". "Acțiunile Rusiei nu vor descuraja Aliații să continue să sprijine Ucraina", a mai transmis Alianța Nord-Atlantică

Aliații NATO sunt profund îngrijorați de activitățile maligne recente întreprinse de Rusia pe teritoriul Aliat și promit să răspundă, a transmis Alianța Nord-Atlantică pe parcursul unui comunicat remis pe 2 mai. 

NATO a raportat că, în ultimele săptămâni, numeroase persoane au fost investigate, respectiv puse sub acuzare în legătură cu acțiunile ostile de stat desfășurate în Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Regatul Unit.

"Aceste incidente fac parte dintr-o campanie de intensificare a activităților pe care Rusia continuă să o desfășoare în zona euro-atlantică, inclusiv pe teritoriul Alianței și prin proxy. Incidentele includ acte de sabotaj, de violență, interferențe cibernetice și electronice, campanii de dezinformare și alte operațiuni hibride. Aliații NATO își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile hibride ale Rusiei, care constituie o amenințare la adresa securității Aliaților", a precizat NATO. 

NATO a mai menționat că acțiunile ostile ale Rusiei vor avea parte de un răspuns atât individual, cât și colectiv, al Aliaților. 

"Suntem solidari cu Aliații afectați. Vom acționa individual și colectiv pentru a aborda aceste acțiuni și vom continua să ne coordonăm îndeaproape. Vom continua să ne sporim reziliența, respectiv să aplicăm și să îmbunătățim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a contracara și a contesta acțiunile hibride rusești și ne vom asigura că Alianța și Aliații sunt pregătiți să descurajeze și să se apere împotriva acțiunilor sau atacurilor hibride", a comunicat NATO. 

Nu în cele din urmă, NATO a atras atenția că sprijinul destinat Ucrainei nu va fi perturbat de acțiunile ostile ale Rusiei. 

"Condamnăm comportamentul Rusiei și solicităm Rusiei să-și respecte obligațiile internaționale, așa cum le fac Aliații pe ale lor. Acțiunile Rusiei nu vor descuraja aliații să continue să sprijine Ucraina", a conchis NATO. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.