Ucraina are dreptul de a lovi teritoriul Rusiei cu armele furnizate de Marea Britanie, transmite fără echivoc ministrul britanic de Externe pe parcursul unei vizite efectuate la Kyiv. David Cameron anunță totodată un sprijin militar ce va fi acordat anual Ucrainei, "atât timp cât este nevoie", pentru a exista o "pace justă"


Ucraina are dreptul de a lovi teritoriul Rusiei cu armele furnizate de Marea Britanie, transmite fără echivoc ministrul britanic de Externe pe parcursul unei vizite efectuate la Kyiv. David Cameron anunță totodată un sprijin militar ce va fi acordat anual Ucrainei, "atât timp cât este nevoie", pentru a exista o "pace justă"

Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi teritoriul Rusiei, a declarat vineri ministrul britanic de Externe, David Cameron, pe parcursul unei vizite efectuate la Kyiv.

Într-un interviu acordat pentru Reuters, Cameron a precizat că este la latitudinea Ucrainei să decidă cum sunt folosite armele furnizate de Regatul Unit. 

"În ceea ce privește ceea ce fac ucrainenii, în opinia noastră, este decizia lor despre cum să folosească aceste arme. Își apără țara. Au fost invadați ilegal de Vladimir Putin și trebuie să facă acești pași", a punctat înaltul oficial guvernamental britanic. 

"Să fim absolut clari, Rusia a lansat un atac în Ucraina și Ucraina are absolut dreptul de a riposta față de Rusia", a continuat Cameron. 

Întrebat dacă asta presupune inclusiv vizarea de ținte aflate în interiorul Rusiei, Cameron a răspuns: "Ucraina are acest drept. Așa cum Rusia lovește în interiorul Ucrainei, puteți înțelege foarte bine de ce Ucraina simte nevoia să se asigure că se apără".

Odată cu începerea războiului la scară largă, partenerii occidentali ai Ucrainei au pus o condiție Kyivului pentru a primi armele de care are nevoie pentru a respinge invazia rusească - să nu lovească teritoriul Rusiei. Pe de altă parte, țări precum Finlanda și Letonia au declarat de la acea vreme că susțin dreptul Ucrainei de a folosi armele primite pentru a se apăra, inclusiv lovind teritoriul Rusiei. 

Actuala declarație făcută de ministrul britanic de Externe vine la o săptămână după ce Marea Britanie a anunțat acordarea Ucrainei a celui mai mare pachet de ajutor militar furnizat vreodată de britanici. 

Mai mult decât atât, Cameron a promis că vor fi acordate Ucrainei, anual, 3 miliarde de lire sterline ca ajutor militar "atât timp cât este nevoie".

Banii sunt necesari pentru a-l "împinge înapoi" pe dictatorul rus Vladimir Putin, astfel încât să existe o "pace justă", iar Ucraina "să-și recupereze suveranitatea", a menționat Cameron. 

Aceasta nu este doar o investiție în securitatea Ucrainei, "ci cea mai bună investiție posibilă" pe care Marea Britanie ar putea-o face în propria sa securitate și prosperitate, a continuat ministrul britanic de Externe. 

"Există un scenariu alternativ, în care nu sprijinim suficient Ucraina, în care Putin obține o victorie aici, în Ucraina. Vom trăi într-o lume mult mai nesigură și periculoasă, ceea ce ne va costa în atât de multe feluri", a conchis Cameron. (sursa: The Washington Post, Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.