Nicușor Dan explică de ce evită o confruntare directă cu Sebastian Burduja și de ce nu-l va ataca pe candidatul PNL în campania electorală / Valeriu Nicolae despre candidatura liberalului: „Burduja, dacă ar avea orice urmă de bun simț sau instinct politic, ar trebui să se retragă și să îl sprijine deschis pe Nicușor Dan”


Nicușor Dan explică de ce evită o confruntare directă cu Sebastian Burduja și de ce nu-l va ataca pe candidatul PNL în campania electorală / Valeriu Nicolae despre candidatura liberalului: „Burduja, dacă ar avea orice urmă de bun simț sau instinct politic, ar trebui să se retragă și să îl sprijine deschis pe Nicușor Dan”

Nicuşor Dan a explicat de ce evită o dezbatere cu Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, argumentând că „inevitabil dacă ajungi într-o confruntare, spui nişte lucruri pe care după aceea, când vrei să construieşti o majoritate, ţi-e dificil să treci peste ele”. 

„Nu vorbesc despre el. De altfel, ne cunoaştem de mult timp. Eu vorbesc despre mine. Inevitabil dacă ajungi într-o confruntare, spui nişte lucruri pe care după aceea, când vrei să construieşti o majoritate, ţi-e dificil să treci peste ele. Acesta e motivul pentru care eu nu o să îl atac în campania aceasta”, a afirmat Nicuşor Dan, marţi la Europa FM, chestionat despre faptul că nu intră într-un dialog cu Sebastian Burduja şi pare că se menajează reciproc în această campanie electorală.

Întrebat dacă Burduja ar reprezenta un pericol pentru el, Nicuşor Dan a răspuns: „Lupta se va da cu unul dintre cei doi candidaţi de stânga şi eu cred că va fi Cristian Popescu Piedone”.

„În funcţie de diferenţa între mine şi unul dintre aceşti doi candidaţi de stânga depinde şi cât de motivat va fi simpatizantul PNL să voteze cu mine sau poate va considera că diferenţa este şi aşa destul de mare şi va vota cu candidatul partidului lui. Pe aici suntem”, a completat Dan.

Chestionat despre faptul că prima şansă să îi ia din voturi o are candidatul PNL, Sebastian Burduja, actualul primar genera a replicat: „Evident că împărţim acelaşi bazin electoral al oamenilor de dreapta care au dorit in 2020 să scăpăm de administraţia PSD, care doresc dezvoltare, care doresc respectarea legii, firme private, nu companii municipale. Da, sunt aceiaşi oameni”. Sursa informațiilor de mai sus: news.ro

Context. Sebastian Burduja a ajuns din nou candidatul PNL pentru Primăria Capitalei după eșecul coaliției comasate de a se prezenta, în fața electoratului, cu un candidat comun care s-a vrut la un moment dat medicul Cătălin Cîrstoiu. Imediat după ce controversatul medic cu probleme serioase de integritate și nu numai a fost retras, candidatul liberalilor a devenit Burduja. Acesta, care, potrivit directivelor pe linie de partid, nu are voie s-o atace pe colega de coaliție Gabriela Firea, s-a dezlănțuit efectiv la adresa lui Nicușor Dan, provocându-l constant la o dezbatere publică. 

Cunoscut pentru franchețea analizelor sale deosebit de tăioase, activistul și filantropul Valeriu Nicolae, a comentat recent bătălia pentru Primăria Capitalei prin prisma conexiunilor și moralității concurenților la această funcție importantă:

„Nu, nu e o alegere între Nicușor Dan, Piedone, Firea și Burduja. Nu. Este o alegere între Nicușor Dan și Dan Voiculescu. Dan Voiculescu l-a făcut șef de partid pe Piedone și parlamentar pe Beizadone - fiul acestuia. Tot el a făcut-o mare lider politic pe Gabriela Firea și a fost în spatele lui Burduja la lansarea proiectului care l-a adus pe aceasta în atenția publică. Dan Voiculescu - turnător la securitate, hoț dovedit, pușcăriaș, omul care a promovat la televiziunea lui unii dintre cei mai toxici mafioți, om dator statului peste 60 de milioane de EUR și cel mai probabil beneficiarul unei bune părți a banilor securității. Și nu, nu e justificabil în niciun fel să votați oamenii hoților sau hoți. Pentru că asta vă face și pe voi hoți. Burduja dacă ar avea orice urmă de bun simț sau instinct politic ar trebui să se retragă și să îl sprijine deschis pe Nicușor Dan. Ar fi singura dovadă că se distanțează de moștenirea tatălui. Așa e o dovadă că Burduja răspunde ordinelor serviciilor. Cele controlate de Vlase. Un nem er nic. ”

Un portret corect al lui Sebastian Burduja găsiți și pe euractiv.ro care menționează și faptul că liberalul folosește pe post de „motor electoral” o tragedie personală. Este vorba despre moartea fiicei sale în vârstă de doar trei ani, deces accidental produs în Franța în piscina conacului deținut de părinții lui Burduja în Franța și care acum ar fi de vânzare, potrivit unui material publicat de fanatik.ro (AICI)

Publicația care a redat pe larg confesiunile lui Burduja pe acest subiect delicat (pe care nu-l vom dezvolta din respect pentru viața privată, deși există în spațiul public numeroase informații) este gandul.ro, patronată de controversatul Radu Budeanu, cel care a intermediat o mită colosală între infractoarea Elena Udrea și „băiatul deștept” din energie Bogdan Buzăianu. Gândul a dus o campanie furibundă împotriva lui Nicușor Dan, acuzându-l inclusiv de „pierderea” procesului „Roșia Montană” de către România în favoarea companiei Gabriel Resources (proces tranșat, în cele din urmă, de fapt, în favoarea României). Au existat voci care au comentat că atacurile, prin presă, la adresa actualului primar ar fi fost orchestrate la comanda mafiei politico-imobiliare care a urmărit influențarea alegerilor din 9 iunie dat fiind războiul acesteia cu administrația lui Nicușor Dan, inflexibilă în ce privește construcțiile haotice și agresive care au umplut orașul și i-au agravat problemele de trafic, poluare etc.

Euractiv.ro: „Tatăl lui Sebastian Burduja, Marinel Burduja, a fost vicepreședintele Bancorex, o bancă devalizată în anii 90 după ce a acordat sute de împrumuturi unor foști angajați ai Securității. Burduja senior a ocupat ulterior poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații. Din CV-ul oficial al lui Burduja senior, afișat pe site-ul unei companii pe care o controlează, lipsește orice referire la activitatea sa profesională dinainte de căderea comunismului, conform G4Media.

Din 2019, Burduja senior este membru în Consiliul de Administrație al companie ALRO SA, cel mai mare producător de aluminiu din România. El a fost propus și votat de acționarul majoritar, o companie controlată la acel moment de oligarhul rus Vitali Machitski. Întrebat de G4Media cum a acceptat să lucreze pentru un oligarh rus, Marinel Burduja a declarat că nu știa că ALRO e controlată de acesta, deși informația era oficială, publică și de notorietate.

Trei declarații ciudate

Burduja s-a mai făcut remarcat și prin declarații aberante, cum ar fi: „Bucureștiul, pe toate datele europene, este un oraș mai dezvoltat decât Madrid, Berlin, Copenhaga, Amsterdam și orice altă capitală din centrul și estul Europei și are cel mai mare ritm de creștere.” Factual.ro a demontat parțial cele spuse de acesta.

Recent, el a declarat și că vrea un "Tunel Urban" în Capitală, pe modelul Bostonului

„Am un proiect care, practic, leagă nordul de centrul Capitalei și mai departe. Am discutat cu mulți specialiști. Eu îi spun «TUB – Tunel Urban București». De unde m-am inspirat? Din exemplul Bostonului (…). Ce vreau să fac este să începem acest proiect care va lega pasajul de la Piața Presei Libere cu Piața Arcului de Triumf, Charles de Gaulle, Victoriei, Romană, Universitate, Unirii, Tineretului. Dacă avem axa asta care taie practic orașul de la nord înspre sud, decongestionăm traficul și redăm spațiul de suprafață oamenilor. Ați văzut ce frumos e pe Calea Victoriei pietonală?”, a declarat Sebastian Burduja, la B1TV, citat de Adevarul.ro.

De-a lungul ultimilor ani, cel puțin doi primari au avut idei trăsnite când a venit vorba de trafic: în 2008, acum fugarul Sorin Oprescu, pe atunci primar, vorbea despre o autostradă suspendată. În 2018, Gabriela Firea vorbea de tramvaie suspendate. Nimic nu s-a concretizat, în afara orelor din viață pe care șoferii le tot pierd la semafoare.

Tot recent, Burduja a spus că își dorește ca Bucureștiul să devină port la Dunăre, plan aruncat în spațiul public încă de pe vremea comunismului.”

FOTO SUS: Sebastian Burduja a anunţat că depune plângere penală, după ce i s-au vandalizat mai multe panouri electorale în Capitală. Candidatul liberată a mai precizat că sunt camere de supraveghere în zonă care au surprins făptuitorii, iar tragerea lor la răspundere penală este doar o chestiune de timp.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.