"Nu suntem în război cu Rusia". Guvernul de la Roma NU dă undă verde Ucrainei să vizeze, cu armele furnizate de Italia, ținte situate pe teritoriul Rusiei. Trimiterea de trupe NATO în Ucraina, văzută într-o cheie similară de ministrul italian de Externe


"Nu suntem în război cu Rusia". Guvernul de la Roma NU dă undă verde Ucrainei să vizeze, cu armele furnizate de Italia, ținte situate pe teritoriul Rusiei. Trimiterea de trupe NATO în Ucraina, văzută într-o cheie similară de ministrul italian de Externe

Ministerul italian de Externe nu este de acord ca Ucraina să folosească armele furnizate de Italia pentru a ataca Rusia. Potrivit Guvernului italian, armele trimise Forțelor Armate Ucrainene sunt menite să fie folosite numai în interiorul granițelor Ucrainei.

"Nu oferim echipamente care să poată fi folosite în afara Ucrainei. Nu suntem în război cu Rusia", a spus ministrul italian de Externe, Antonio Tajani.

Mențiunile ministrului italian au venit după ce omologul britanic, David Cameron, a declarat, într-o notă discordantă, că Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte aflate în interiorul Rusiei.

Întrebat despre varianta luată în calcul de președintele francez Emmanuel Macron, respectiv de a trimite trupe NATO în Ucraina, în cazul în care Rusia trece de linia de apărare ucraineană, ministrul italian a răspuns: "Nu cred că Macron vrea să lupte cu Rusia. Întrebați-l ce dorește să facă. NATO ia propriile decizii, iar noi suntem membri ai NATO. Nu suntem în război cu Rusia și ne opunem trimiterii de soldați să-i atace (pe ruși - n.red.)". 

Guvernul italian, condus de Giorgia Meloni, a mai precizat, anterior, următoarele: "Sprijinul aliaților pentru Kyiv nu implică prezența trupelor din țările europene sau NATO pe teritoriul ucrainean".

În cursul zilei de luni, ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a respins ideea trimiterii de trupe italiene în Ucraina, îndemnând aliatul francez să nu escaladeze tensiunile. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.