Irlanda, Norvegia și Spania anunță că vor recunoaște statul palestinian. Reacția ministrului israelian de Externe: "Israelul nu va trece peste asta în tăcere!"


  • ACP
  • May 22, 2024 14:27
  • 584
Irlanda, Norvegia și Spania anunță că vor recunoaște statul palestinian. Reacția ministrului israelian de Externe: "Israelul nu va trece peste asta în tăcere!"

Premierul irlandez Simon Harris a declarat miercuri că Irlanda, Norvegia și Spania vor recunoaște statul Palestina și vor lua măsuri pentru a pune în aplicare aceasta decizie, adăugând că este încrezător că și alte țări vor face un pas similar. 

El a mai spus că Irlanda este hotărâtă în a recunoaște pe deplin statul Israel și dreptul Israelului de a exista în pace cu vecinii săi, adăugând totodată că aceasta e o zi mare pentru Palestina.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat, tot miercuri, că Spania, prin consiliul de miniștri al țării, va recunoaște independența statului palestinian pe 28 mai. Sanchez a precizat că recunoașterea Palestinei "nu este sfârșitul, ci doar începutul", respectiv că Spania va continua să exercite presiuni asupra comunității internaționale să ia măsuri pentru asigurarea păcii. El a adăugat și că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu refuză să asculte comunitatea internațională în timp ce continuă să bombardeze infrastructura civilă și să blocheze ajutorul internațional pentru palestinieni.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat, la rândul său, că țara sa a decis să recunoască Palestina ca stat. 

"În mijlocul unui război, cu zeci de mii de morți și răniți, trebuie să menținem vie singura alternativă care oferă o soluție politică atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni: două state, care trăiesc unul lângă altul, în pace și securitate", a adăugat Store.  

"Recunoașterea oficială de către Norvegia a Palestinei ca stat va intra în vigoare marți, 28 mai 2024", se arată în declarație. 

"Nu va exista pace în Orientul Mijlociu fără o soluție cu două state. Nu poate exista o soluție cu două state fără un stat palestinian. Cu alte cuvinte, un stat palestinian este o condiție prealabilă pentru atingerea păcii în Orientul Mijlociu", a mai zis Store.

Imediat, în cursul zilei de miercuri, Israelul și-a rechemat ambasadorii din Irlanda și Norvegia pentru "consultări urgente", chiar înainte că ambele țări să-și anunțe oficial decizia de a recunoaște un stat palestinian independent. 

"Astăzi, trimit un mesaj Irlandei și Norvegiei: Israelul nu va trece peste asta în tăcere. Tocmai am ordonat întoarcerea ambasadorilor israelieni de la Dublin și Oslo în Israel pentru consultări ulterioare la Ierusalim", a declarat ministrul israelian de Externe, Israel Katz.(sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.