EXCLUSIV. Ministerul Afacerilor Externe: România sprijină implementarea cât mai eficientă a sancțiunilor internaționale împotriva Federației Ruse


EXCLUSIV. Ministerul Afacerilor Externe: România sprijină implementarea cât mai eficientă a sancțiunilor internaționale împotriva Federației Ruse

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a declarat că România susține cu hotărâre implementarea cât mai eficientă a sancțiunilor internaționale împotriva Federației Ruse, cea care duce de mai bine de 2 ani un război genocidar și de ocupație în țara vecină, Ucraina. 

Urmare a unei solicitări a Podul.ro, prin care am întrebat cum se poziționează România între statele membre UE în privința aplicării sancțiunilor împotriva Rusiei – MAE ne-a declarat că România sprijină aplicarea cât mai eficientă a acestora, iar angajamentul rezultă din participarea directă a statului nostru atât în privința implementării, cât și a adoptării sancțiunilor internaționale.

Conform MAE, România sprijină întărirea sancțiunilor internaționale împotriva Federației Ruse pentru ca aceasta să-și înceteze agresiunea militară de proporții pe care o săvârșește în statul independent și suveran Ucraina. 

Vă prezentăm, mai jos, comunicatul MAE:

”Federația Rusă face obiectul sancțiunilor internaționale în cadrul a patru regimuri de măsuri restrictive adoptate de Uniunea Europeană, după cum urmează: (1) măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei; (2) măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina ; (3) măsuri restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeii și Sevastopolului ; (4) măsuri restrictive ca răspuns la recunoașterea, ocuparea sau anexarea ilegală de către Federația Rusă a anumitor zone din Ucraina necontrolate de guvern . Aceste regimuri cuprind atât măsuri individuale – precum înghețarea fondurilor și a resurselor economice ale persoanelor și entităților desemnate – cât și măsuri sectoriale în domenii extinse precum transporturi, financiar, bunuri și tehnologii sensibile.

România oferă constant sprijin pentru consolidarea sancțiunilor internaționale contra Rusiei în scopul determinării încetării acțiunilor de agresiune contra Ucrainei. În acest sens, toate cele 13 pachete de sancțiuni contra Rusiei de până acum, adoptate la nivelul Uniunii Europene, au beneficiat de susținere deplină din partea României, care a participat activ la adoptarea lor in calitate de stat membru al UE.

În ce privește implementarea acestor sancțiuni, vă aducem în vedere faptul că actele juridice unionale precizate mai sus presupun aplicabilitate directă și obligatorie în dreptul intern al statelor membre, inclusiv al României. În acest sens,  Ministerul Afacerilor Externe sprijină, în limitele competențelor sale, implementarea cât mai eficientă a sancțiunilor internaționale contra Federației Ruse”.  (foto jos)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.