Raport Microsoft: Printr-o campanie masivă de propagandă, în care se folosește inclusiv de clipuri false cu Tom Cruise, Rusia încearcă să disemineze teroare în Franța odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de la Paris


  • ACP
  • Jun 5, 2024 19:43
  • 2131
Raport Microsoft: Printr-o campanie masivă de propagandă, în care se folosește inclusiv de clipuri false cu Tom Cruise, Rusia încearcă să disemineze teroare în Franța odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de la Paris

Microsoft a anunțat că a identificat o campanie intensă de dezinformare din partea Rusiei, menită să alimenteze temerile că vor avea loc acte de violență la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară, respectiv să atace reputația Comitetului Olimpic Internațional.



În campania rusă de manipulare sunt folosite filmări false, știri fictive și identități false generate de inteligența artificială, cum ar fi cea a starului cinematografiei americane Tom Cruise, potrivit unui nou raport al Centrului de Analiză a Amenințărilor, aflat în subordinea Microsoft.

Clint Watts, directorul general al Centrului de Analiză a Amenințărilor, a declarat pe blogul său că "Rusia intensifică aceste campanii maligne împotriva Franței, a președintelui Emmanuel Macron, a Comitetului Olimpic Internațional și a Jocurilor Olimpice de la Paris". 

"În timp ce Rusia are o istorie de zeci de ani în vizarea Jocurilor Olimpice, Centrul de Analiză a Amenințărilor a observat tactici vechi care se îmbină acum cu inteligența artificială și care se pot intensifica pe măsură ce se apropie ceremonia de deschidere de la Paris din 2024", a explicat Watts.

Grupurile ruse de manipulare care și-au orientat începând cu 2023 operațiunile asupra Jocurilor Olimpice sunt Storm-1679 și Storm-1099, conform raportului Microsoft, ajungând la apogeu odată cu lansarea pe Telegram a unui fals documentar intitulat "Jocurile Olimpice s-au prăbușit".

Filmul atacă Comitetul Olimpic Internațional într-o încercare de a eroda sprijinul public global pentru Jocurile Olimpice, folosind printre altele o voce falsă a lui Tom Cruise, generată de inteligența artificială, alături de grafică pe computer avansată.

Storm-1679 a produs și distribuit în mod repetat inclusiv videoclipuri cu informații false, clipuri de știri și declarații de presă care susțin că temerile de terorism au declanșat un val de anulări de bilete și achiziții de asigurări de proprietate în rândul locuitorilor din Paris.

De asemenea, grupul Doppelganger a intensificat mesajele anti-olimpice în rețeaua sa de 15 site-uri web de dezinformare pentru a-l denigra pe președintele Macron, fapt pentru care a falsificat, printre altele, conținuturi din presa franceză.

Altă formă de descurajare a publicului potențial al Jocurilor Olimpice este circulația graffiti-uri care amenință cu repetarea masacrului sportivilor israelieni de la Munchen din 1972, care ar urma să fie comis de către militanții palestinieni.

Campania de dezinformare și descurajare ar putea duce chiar la provocări în lumea reală în apropierea Jocurilor Olimpice, a mai zis Watts despre încercarea Moscovei de a semăna din ce în ce mai mult haos. (sursa: France24)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.