Cristi Danileț prezintă implicațiile devastatoare pentru România în urma unei OUG pe Codurile Penale: Se întârzie accesul în Schengen! EXCLUSIV


Cristi Danileț prezintă implicațiile devastatoare pentru România în urma unei OUG pe Codurile Penale: Se întârzie accesul în Schengen! EXCLUSIV

Viorica Dăncilă a anunțat luni, 10 decembrie, că va fi dată o Ordonanță de Urgență pe Codurile Penale. Mai exact, va fi dată OUG doar pe prevederile constituționale, cele neconstituționale urmând să fie dezbătute în Parlament.

PSD a ales această cale pentru a nu mai întârzia adoptarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală în forma modificată de Comisia Iordache.

„A fost o astfel de discuţie. S-a hotărât în unanimitate ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o OUG”, a spus premierul Viorica Dăncilă, după şedinţa CEx.

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura luni cu judecătorul Cristi Danileț pentru o scurtă intervenție. 

Reporter Podul.ro: În contextul rezoluției date de Parlamentul European și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, cât de tare ne afectează pe plan extern în fața forurilor juridice internaționale?

Cristi Danileț: Maxim. Recomandările MCV sunt obligatorii. Neîndeplinirea lor înseamnă prelungirea monitorizării europene, neîncrederea în noi, suspiciuni cu privire la cheltuirea banilor europeni. Evident, se întârzie accesul în spațiul Schengen. Investitorii vor fi mai reticenți. Și, sincer să fiu, este ciudat să fii în Europa și să aplici legislație care nu respectă standarde europene.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.