MOTIVUL: de ce l-a isterizat pe Dragnea interviul lui Iliescu pentru Le Figaro! Rolul ”descreieratului” Codrin Ștefănescu


MOTIVUL: de ce l-a isterizat pe Dragnea interviul lui Iliescu pentru Le Figaro! Rolul ”descreieratului” Codrin Ștefănescu

Sociologul și scriitorul Sebastian Lăzăroiu susține, pe Facebook, că Liviu Dragnea s-a inflamat teribil în urma deja celebrului interviu acordat de fostul nomenklaturist Ion Iliescu jurnaliștilor Le Figaro, întrucât teleormăneanul ”se ia în serios în noua piele de infractor și nu mai suportă criticile, mai ales cele din interior”.

Podul.ro vă prezintă considerațiile lui Sebastian Lăzăroiu.

”Poate vi s-a părut straniu scandalul cu interviul lui Iliescu din Le Figaro, dar el arată ceva și-o să vă spun imediat substratul.

Așadar, bătrânul Iliescu dă un interviu pentru publicația franceză în care face praf PSD, sigur, în stilul lui lemnos, dar un pic mai pe șleau, în tot cazul nimic ce noi să nu știm deja: degringoladă, penalul Dragnea disperat etc. Ce se vede cu ochiul liber deja.

PSD reacționează rapid și virulent, amenință Le Figaro cu tribunalul, Iliescu dezminte că ar fi spus așa ceva, acuză fake-news, propaganda PSD ia foc ca la comandă, linșează jurnalistul, dă asigurări că totul e o invenție.

Ciudat, mă gândesc. De ce atâta tam-tam pentru un bătrânel uitat de lume. Iliescu nu mai are nicio influență în activul PSD. El mai poate ruga pe câte cineva pe acolo pentru vreo nepoțică sau protejat să primească vreun post călduț, și nu orice post, dar cam atât. Electoratul cu <Iliescu ne-a dat pământ> s-a cam dus pe altă lume. Un segment foarte mic din alegătorii partidului mai pleacă urechea la ce zice Iliescu, alții nu știu cine e și alții chiar îl detestă pentru sintagma <sărac și cinstit>. De altfel, Iliescu nu mai e președinte de onoare și partidul s-a și dezis de trecutul fesenist la un congres (de fațadă, sigur).

Și-atunci, ce s-a întâmplat? De ce Dragnea a reacționat atât de violent?

Pentru că a luat-o razna, se ia în serios în noua piele de dictator și nu mai suportă criticile, mai ales cele din interior. El n-a mai evaluat efectele nesemnificative ale interviului, pur și simplu a luat foc, ca orice paranoic bolnav de putere și setos de adulație, l-a sunat pe Codrin (alt descreierat), ăla l-a sunat pe Voican-Voiculescu (intermediar al interviului și participant la interviu) și l-a amenințat că il dau afară de la Institutul Revoluției (director sinecurist, 7000 de lei pe lună). Voican l-a sunat pe tătucul (ei sunt foarte apropiați), l-a rugat să dezmintă totul că altfel își pierde slujba. Iliescu, om bun la suflet, cum îl știm, deși știe că există inregistrarea, neagă c'ar fi zis ce a zis.

În fine, in toată povestea asta, jenantă desigur în relația cu o publicație serioasă, ce mi se pare grav sunt reacția lui Dragnea (disproporționată și maladă) și funcționarea propagandei (ei nu gândesc, lor li se dă in plic inclusiv tonalitatea isteriei). Altfel, o furtună intr-un pahar cu apă. Un interviu care putea să aibă un ecou politic de o zi va avea ecou mai multe zile, pentru că acum Paul Cozighian va pune la dispoziție și inregistrările și-i va face de rahat pe protagoniștii isterici”, scrie Sebastian Lăzăroiu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.