ALERTĂ: Putin ATACĂ cu duritate implicarea SUA în Balcani și anunță colaborarea MILITARĂ cu o țară vecină


ALERTĂ: Putin ATACĂ cu duritate implicarea SUA în Balcani și anunță colaborarea MILITARĂ cu o țară vecină

Președintele Federației Ruse a lansat, marți, un atac frontal ce țintește implicarea SUA în Balcani, dar și un avertisment adresat țărilor occidentale. Mesajul dur vine în contextul în care Vladimir Putin începe, joi, o vizită importantă în Serbia.

Acțiunile SUA şi ale statelor occidentale vizând consolidarea poziţiilor dominante în Balcani rămâne un factor serios de destabilizare în regiune, a insistat Putin, care a dat curs narațiunilor predilecte ale Kremlinului, cu prilejul unui interviu acordat, marţi, publicaţiei sârbe Večernje novosti, informează agenţia de presă rusă TASS.

”Dacă e să vorbim despre situaţia din Balcani, un factor major de destabilizare este linia SUA şi a unor ţări occidentale orientată spre consolidarea dominaţiei lor în regiune”, a perorat Putin, potrivit căruia, în 1999, ”forţele NATO – fără autorizare din partea ONU – au bombardat Iugoslavia timp de două luni, smulgând cu forţa ţinutul autonom Kosovo”.

Dincolo de aceste aspecte reiterate în mod obsesiv, Putin a ținut să amintească faptul că Rusia are încă ”mulți prieteni” în Balcani, parteneriatul strategic cu Serbia ocupând ”un loc special”.

În acest context, președintele Federației Ruse a promis că ţara sa va dezvolta cooperarea tehnico-militară cu Serbia. ”De-a lungul anilor, am ajutat la consolidarea capacităţii de apărare a Serbiei: furnizăm arme şi echipamente militare, ajutăm la reparaţii şi modernizare. Vom continua să dezvoltăm cooperarea tehnico-militară”, a dat asigurări Putin, accentuând că Moscova apreciază ”angajamentul ferm” al Belgradului în ceea ce privește politica de menţinere a neutralităţii Serbiei.

Referitor la aspiraţia Serbiei de a se integra în Uniunea Europeană, Putin a spus că urmarea acestui deziderat nu va reprezenta un obstacol în calea menținerii și dezvoltării relațiilor dintre Moscova și Belgrad.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.