Un deputat indică dedesubturile recursului compensatoriu: coaliția PSD-ALDE-UDMR a votat o grațiere mascată!


Un deputat indică dedesubturile recursului compensatoriu: coaliția PSD-ALDE-UDMR a votat o grațiere mascată!

În urma dezvăluirii ministrului Justiției conform căreia legea recursului compensatoriu a fost inițiată de Guvernul tehnocrat și adoptată apoi de cabinetul Grindeanu, deputatul USR, Bogdan Rodeanu, face o serie de precizări care demontează afirmațiile lui Tudorel Toader.

Astfel, Rodeanu susține că legea care a fost votată de USR în forma inițială era complet diferită în anul 2017, iar după ce aceasta a fost modificată în Comisia Juridică a Camerei Deputaților de către PSD, ALDE și UDMR, partidul din care face parte a contestat-o la CCR.

„PSD-ALDE-UDMR au votat legea recursului compensatoriu! Legea în urma căreia au fost eliberați mai repede din închisori peste 14.000 de deținuți a fost votată de PSD-ALDE-UDMR la Camera Deputaților, for decizional în procesul de adoptare a legii. USR a și contestat la CCR legea recursului compensatoriu, pe data de 18 mai 2017, după ce PSD-ALDE-UDMR au măcelărit legea și au oferit beneficii pentru infractori, hoți, criminali și corupți! Proiectul în formă initială, care a fost votat și de USR în Senat, pe 13 martie 2017, era TOTAL DIFERIT fată de formă în care a fost votat la Cameră Deputaților. Deoarece, pe data de 26 aprilie 2017, proiectul a fost măcelărit în Comisia Juridică a Camerei Deputaților prin amendamentele depuse de deputații PSD, ALDE și UDMR, USR a votat, în unanimitate, impotrivă!

Cum au măcelărit PSD-ALDE-UDMR legea la Cameră Deputaților, după votul de la Senat, prin adăugarea a 43 de amendamente:
1) PSD a propus dublarea numărului de zile acordate pentru detenție în condiții improprii de la 3 la 6, fără niciun studiu de impact referitor la numărul de deținuți care ar fi urmat să fie eliberați în bază acestei legi.
2) La Cameră Deputaților, pe langă situația cazării într-o celulă care asigură o suprafată egală sau mai mică de 4 m.p./deținut, PSD a introdus 5 situații noi pentru recursul compensatoriu, respectiv lipsă accesului la activităti în aer liber, lipsă accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație, lipsă temperaturii adecvate a camerei, lipsă posibilitătii de a folosi toaletă în privat și de a se respectă normele sanitare de bază precum și a cerințelor de igienă, precum și existența infiltrațiilor, igrasiei și mucegaiului în pereții camerelor de detenție.
3) Și, foarte important, în loc să se verifice, de la caz la caz, fiecare celulă în care au stat infractorii, PSD a “extins” verificarea la tot penitenciarul. Practic, dacă într-o singură celulă dintr-un penitenciar există igrasie, toți deținuții vor putea ieși mai repede pentru condiții improprii.
4) A fost crescut numărul de zile considerate ca fiind executate pe bază muncii neremunerate prestate în detenție.

PSD-ALDE-UDMR au măcelărit legea înainte de vot prin amendamente. Asta pentru că strategia și scopul PSD este guvernarea pentru infractori. USR este singurul partid din România care luptă pentru statul de drept și atrage atenția asupra derapajelor PSD-ALDE din justiție.
Legea este o grațiere mascată formulată și votată de PSD-ALDE-UDMR!”, a scris deputatul pe pagină personală de Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.