Era și timpul: UE sancționează SPIONII militari ruși din GRU


Era și timpul: UE sancționează SPIONII militari ruși din GRU

Scriitorul și jurnalistul Dan Alexe prezintă, într-o analiză publicată de Radio Europa Liberă România, faptele și implicațiile care au dus, în cadrul Uniunii Europene, la sancționarea spionilor militari ruși din GRU.

Podul.ro vă prezintă în cele ce urmează analiza lui Dan Alexe.

Rușii sunt doi agenți și șeful adjunct al puternicelor servicii secrete ale armatei, GRU, suspectați de a fi plănuit și executat otrăvirea în Anglia a transfugului rus Serghei Skripal, împreună cu fiica sa, printr-un agent neurotoxic, în orașul britanic Salisbury. O femeie a murit deja în urma inhalării respectivului agent neurotoxic.

Detaliile sancțiunilor, care constau în interdicții de călătorie și înghețarea conturilor în bancă în UE, vor fi anunțate marți în Monitorul Oficial al UE.

Pe lângă ruși, cinci oficiali sirieni vor fi supuși unor sancțiuni similare pentru folosirea armamentului chimic pe teritoriul țării lor.

Cei doi agenți ruși ai GRU sunt Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov, identificați a fi călătorit de la Moscova la Salisbury, în Anglia, în zilele atentatului împotriva lui Skripal.

Numele acestor servicii secrete ale armatei ruse (Главное разведывательное управление Генерального штаба, Direcția Generală de Informații a Statului Major) a ajuns în atenția publicului după ce în SUA procurorul însărcinat cu anchetarea legăturilor lui Donald Trump cu Rusia, Robert Mueller, a inculpat în absență 12 ofițeri ai GRU pentru piratarea computerelor birourilor de campanie ale lui Hillary Clinton.

În afară de încercarea de asasinare în Anglia a fostului spion Skripal, agenției militare rusești îi mai este atribuită doborârea în 2014 a avionului de pasageri de la Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, accident care a făcut 300 de morți. Tot din GRU provin mulți dintre mercenarii ruși care luptă în Siria și Africa, iar anul trecut, trei jurnaliști ruși care făceau cercetări asupra prezenței GRU în Republica Centrafricană au fost asasinați acolo.

Nu doar UE – și Marea Britanie bilateral – aplică sancțiuni Rusiei pentru cazul Skripal. NATO a decis, de asemenea, sancțiuni, tensiunile dintre NATO și Rusia agravându-se de la anexarea Crimeii de către Moscova în 2014.

NATO a expulzat deja șapte diplomați ruși ca parte a unui răspuns internațional coordonat.

Interesant este că în octombrie 2018, ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat că unul din suspecţii în cazul Skripal a fost identificat în Ucraina ca fiind cel care l-a ajutat pe fostul preşedinte Viktor Ianukovici să fugă în Rusia în urma protestelor din 2014.

Avakov nu a specificat care din cei doi suspecţi l-au ajutat pe Ianukovici să fugă în Rusia.

Un avocat al fostului preşedinte Viktor Ianukovici a negat că suspectul în cazul Skripal l-ar fi ajutat pe acesta să fugă în Rusia în 2014.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie. Rusia neagă orice implicare, iar cei doi suspecţi puși pe listele UE ale sancțiunilor susţin că au vizitat, într-adevăr, oraşul Salisbury, dar ”în calitate de turişti”.

Mai multe AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.