Aduce Cioloș un plus electoral? Un cunoscut politolog: "Nu are priză suficientă, ci mai curând Caramitru! Pentru USR și PLUS e mai bine să meargă împreună" EXCLUSIV INTERVIU


Aduce Cioloș un plus electoral? Un cunoscut politolog: "Nu are priză suficientă, ci mai curând Caramitru! Pentru USR și PLUS e mai bine să meargă împreună" EXCLUSIV INTERVIU

Conducerile USR şi PLUS s-au reunit, sâmbătă, în şedinţe separate, pentru a decide dacă merg în alianţă la alegerile europarlamentare. Potrivit deputatului USR Iulian Bulai, cele două partide au ajuns la un acord în acest sens, transmite News.ro.

„Bun venit printre noi, Dacian Cioloş! Vrem unitate! Alianţa USR-PLUS va schimba România în următorii 10 ani. Începem cu alegerile europarlamentare. Acum doar discutăm. Acordul va fi comunicat oficial de către USR-PLUS“, a anunţat deputatul USR Iulian Bulai.

Pentru a analiza dacă este mai benefic ca USR și PLUS să meargă împreună sau separat la alegerile europarlamentare, redacția Podul.ro a luat legătura cu politologul Stelian Tănase.

Reporter Podul.ro: Cum trebuie să meargă USR și PLUS la alegerile europarlamentare, împreună sau separat?

Stelian Tănase: În campanie, blocurile sunt în avans întotdeauna. Dacă partidele merg separat sunt mai puțin prizate de electorat decât dacă merg împreună. Aceasta este o regulă pe care o știe orice expert în campanii electorale. Nu trebuie să inventăm noi roata acum. Pentru ei este bine să meargă împreună. De altfel, toată opoziția trebuie să coaguleze într-un singur mare bloc care să combată PSD. Dacă merg fărămitați șansele lor sunt mai mici. Vorbesc acest lucru în general la toate alegerile pentru că acum evident că nu se va uni opoziția pentru europarlamentare. Liberalii merg singuri, USR merge cu PLUS.

USR și PLUS sunt pe val acum. Sunt niște mutări care au suscitat interes. Chiar și momentul în care a fost o situație contradictorie vis-a-vis de securiștii de la PLUS s-a provocat o dezbatere care a atras atenția asupra lor. Cioloș a făcut 2-3 declarații catastrofale, mai ales prima, dar până la urmă publicul s-a uitat spre ei și i-au luat puțin la puricat legat de cine sunt ei și ce vor

De asmenea, mai menționez că în USR este Andrei Caramitru care este starul în creștere, vine foarte tare din urmă și este foarte categoric, iar oamenii iubesc asta. adică să fii foarte clar, simplu și direct. Cam de asta aveau nevoie, mai mult decât de declarațiile călduțe ale altor opozanți care pe după ușă fac blaturi cu PSD și de fațadă sunt vocali ca fiind opoziție față de social-democrați. 

Reporter Podul.ro: Ar putea reprezenta Dacian Cioloș o locomotivă electorală?

Stelian Tănase: Nu. Cioloș nu are priză suficientă, ci mai curând Caramitru. Caramitru este mai prizat, mai proaspăt, mai puțin uzat. Caramitru este starul lor acum. Până acum a avut câteva ieșiri foarte reușite. 

Reporter Podul.ro: Totuși Dacian Cioloș a fost premier, deci are notorietate.

Stelian Tănase: Față de alții care sunt necunoscuți reprezintă, dar noi măsurăm precum un croitor ce dimensiuni are și nu trage partidul în sus. Sigur că are o notorietate mai mare decât probabil a oricui din această formațiune, dar de pildă nu mi-a plăcut că la alegeri au avut un singur candidat și la județe și la vârf. Mi s-a părut o mutare în plic, un partid din acesta în care totul este hotărât în spatele ușilor închise. Asta nu este nici tineresc, nici modern. În Occident toate locurile se pun la concurs, toată lumea candidează, totul este deschis și nu este cu mutări obligatorii cum au făcut ei acum. Poate că a fost primul congres și trebuie să fim îngăduitori, deși mie asta îmi miroase foarte rău

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.