„Cinste lor, cinste magistraților!” Dosarul retrocedărilor de pe litoral a fost instrumentat impecabil de procurorul Onea


„Cinste lor, cinste magistraților!” Dosarul retrocedărilor de pe litoral a fost instrumentat impecabil de procurorul Onea

Amenințat, reclamat și hărțuit de nenumărate ori de capul mafiei din Constanța, fostul procurorul DNA Gheorghe Onea, aflat acum la pensie, nu s-a lăsat intimidat și s-a achitat impecabil de complicata misiune din dosarul retrocedării plajelor, finalizată joi seară cu un succes fulminant, ca o gură de oxigen, pentru justiția din România: fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost condamnat de ICCJ la nouă ani de închisoare, Cristian Borcea și Nicuşor Constantinescu – cinci ani de închisoare, Dragoș Săvulescu, fost finanțator al Clubului Dinamo, cinci ani și jumătate de închisoare  cu executare și notarul Aurel Jean Andrei, soțul fostei preşedinte a Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, doi ani cu suspendare. Prejudiciul în acest caz a fost evaluat la aproximativ 114 milioane de euro.

Jurnaliștii de pe Justiție și-l amintesc pe procurorul Onea, fost șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul DNA, ca pe un profesionist desăvârșit și curajos. Onea profesează acum ca avocat în cadrul Baroului Mehedinți și printre clienții săi sunt și politicieni învinuiți de fapte de corupție. Dintre aceștia, cel mai celebru este Sorin Frunzăverde, fostul președinte al CJ Caraș-Severin, condamnat în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind alegerile prezidențiale din 2014.

Fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.  

Procurorii DNA ceruseră o pedeapsă de 15 ani de închisoare cu executare pentru Radu Mazăre, care se află  în Madagascar din decembrie 2017. Mazăre se afla sub control judiciar şi a plecat din ţară fără să fie împiedicat de nimeni şi de nimic, iar Poliţia Constanţa a sesizat că lipseşte abia când el nu s-a mai prezentat la controlul săptămânal, la 30 decembrie 2017.   Mazăre a transmis apoi că se va întoarce în România când justiţia va fi liberă. „Sunt o ţintă a statului paralel, iar atunci când în România va exista o justiţie reală, mă voi întoarce“, a afirmat Mazăre într-o scrisoare publică apărută în urma fugii sale în Madagascar. 

Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

 Alte condamnări în dosarul retrocedării plajelor: Constantin Racu (şeful Direcţiei Administraţie Publică) - 6 ani şi 10 luni închisoare, Daniela Ramona Dospinescu (şefa Direcţiei Patrimoniu) - 7 ani şi 6 luni închisoare, Ion Marica (şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii) - 5 ani.

Judecătorii au dispus, de asemenea, restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii a zeci de terenuri din Constanţa şi staţiunea Mamaia în domeniul public al statului sau în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa.

Potrivit deciziei instanţei, Cristian Borcea trebuie să plătească suma de 957.107 euro.

Judecătorii au mai dispus confiscarea altor sume de la Paraschiva Barbu - 817.248 euro şi 79.927 dolari; Daniel Ene - 210.000 euro şi 384.683 dolari; Bogdan Gabriel Sandu - 306.983 euro şi 408.410 dolari; Valentin Ionescu - 228.482 euro; Mihai Camboianu - 207.357 euro; Georgică Giurgiucanu - 143.695 euro; Carmen Puşcaşi - 104.268 euro; Marius Puşcaşi - 104.268 euro.

Decizia este definitivă şi a fost luată de un complet de trei judecători de la Instanţa supremă, condus de Ionuţ Matei.

Aprecieri numeroase au venit și la adresa celor trei membri ai completului de la ÎCCJ care a pronunțat joi seară curajoasa sentință împotriva unor nume atât de grele ale grupului infracțional organizat, pe fondul atâtor atacuri la adresa justiției în ultima perioadă.

„Tot respectul meu pentru judecatorii Ionuț Matei, Ioana Bogdan și Ioana Alina Ilie, completul care i-a condamnat pe Mazare & co. Magistrati adevarati, imposibil de intimidat care au transmis mesajul clar, apasat ca in Romania se mai poate face justitie. Daca vrei sa faci si daca iti respecti conditia de judecator. Nu a fost o sentinta data la repezeala, ci dupa vreo 2 amanari si deliberare pana la miezul noptii in ultima zi. Este prima pronuntata dupa atacul dement dezlantuit impotriva justitiei. Jos palaria, Ionuț Matei, Ioana Bogdan și Ioana Alina Ilie!”, a scris jurnalista Nadia Dogioiu, de la ziare.com, pe pagina sa de Facebook.

Condamnările de joi seară sunt cu mult mai mari faţă de cele date de instanţa de fond (Curtea de Apel Bucureşti) în iulie 2017, când Radu Mazăre primise de 4 ani de închisoare cu suspendare, iar Cristian Borcea fusese achitat.

„Ce ar trebui sa se întâmple acum cu judecătoarea de la CAB, Corina Gheorghisan Dăescu (soția unui colonel SRI, apropo), cea care, deși i-a gasit vinovați pe inculpați de o frauda de peste 100 de milioane de euro, le-a dat - din mila, nu?! - cu suspendare? A gresit, potrivit sentinței definitive a Înaltei Curti. Dacă a gresit, ar tb sa o ia Secția pentru magistrați, nu (...)Sa nu uitam ca in acest caz a fost condamnat - doar cu suspendare pt ca cele mai multe fapte s-au prescris - și notarul Jean Andrei, fostul soț al judecatoarei Laura Andrei, ex președinte a Tribunalului București, acum la CAB și prietena cu Lia Savonea, șefa CSM. Jean Andrei a fost și notarul lui Dan Voiculescu atunci când a pus mâna prin frauda pe Institutul de cercetări alimentare. Dosarul a fost tergiversat vreme de 9 ani la Curtea de apel a lui Savonea și Laura Andrei, poate tocmai ca sa scape Jean asta?”, scrie într-o postare pe Facebook Alex Costache, jurnalist TVR.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.