Adrian Năstase ATACĂ din nou UE: Discurs anti-european PUTINIST, la Fundația Titulescu. Balivernele lui Răzvan Theodorescu


Adrian Năstase ATACĂ din nou UE: Discurs anti-european PUTINIST, la Fundația Titulescu. Balivernele lui Răzvan Theodorescu

Delir anti-european putinist, în cadrul unei dezbateri organizate, joi, la Fundația Titulescu, ctitorită și păstorită de ex-premierul PSD Adrian Năstase, fost pușcăriaș (care, să nu uităm, ocupă locul al doilea, după nomenklaturistul Ion Iliescu, pe deja celebra Listă a lui Dughin – mai multe detalii AICI).

De data aceasta, delirul l-a avut drept protagonist pe fostul ministru PSD-ist al Culturii, Răzvan Theodorescu (cel care a manipulat cu TVR în anii '90, în timp ce studenții erau călcați pe cap, la propriu, de mineri). Nici mai mult, nici mai puțin, așa-zisul academician a emis un discurs eurasianist de cea mai joasă speță care a atins o serie de narațiuni predilecte ale Kremlinului. Halucinanta concluzie a acestui personaj a fost că România este o țară a ”Răsăritului” care nu are nimic în comun cu democrația și valorile Vestului, ale Uniunii Europene și ale SUA.

Pentru neofiți, vă amintim că scriitorul Mihail Sadoveanu (o slugă venală a dictaturii bolșevice) a găsit de cuviință să debiteze, în iarna lui 1947 – chiar în contextul abdicării forțate a Majestății Sale Regele Mihai I – inepția că ”Lumina vine din Răsărit”. Sadoveanu se referea la Moscova, așa cum junele Liviu Pleșoianu (care a căzut în damblaua, cităm, ”Răsăritului viu”) și Răzvan Theodorescu se referă, în subsidiar, la toxica marotă eurasianistă prezentată ca un soi de Europă a ”națiunilor” cu epicentrul la Kremlin. În obsesia eurasianistă, Rusia este prezentată drept a treia Romă, deși așa-zisa ortodoxie a Federației Rusiei nu este nimic altceva decât panslavism cu iz gubernial – ortodoxia autentică nu binecuvântează tancurile care au sfârtecat Ucraina și nici nu ”sfințește” rachete destinate uciderii în masă.

Vă prezentăm balivernele revărsate de Răzvan Theodorescu. Dezbaterea a fost moderată chiar de fostul pușcăriaș Adrian Năstase.

”Răsăritul Europei, din care noi facem parte, (...) Răsăritul acesta este foarte puţin iubitor de democraţie. Este foarte iubitor de autocraţie, spre deosebire de lumea cealaltă, occidental”, a spus Theodorescu.

”Mulţi m-au etichetat atunci când am vorbit despre cei doi mari jucători europeni care sunt în afara Uniunii Europene şi de care nu poţi să nu ţii seamă – cei doi jucători de tradiţii imperiale, de tradiţii absolutiste, cei doi jucători care se numesc pe de o parte Rusia lui Putin şi Turcia lui Erdogan”.

”N-avem (România – n. red.) ce căuta în Europa Centrală, în Europa lui Kafka, a lui Musil, a lui Brod, a lui Zweig, a lui Kundera. Aia este o altă lume, este lumea austrocraţiei, o lume de alte tradiţii, cu care noi nu avem nimic, lumea protestantă şi lumea catolică, extrem de respectabile, dătătoare de măsură pentru Europa Occidentală şi pentru periferia ei creatoare, care este Europa Centrală”.

”Trebuie să ne gândim puţin cum ne gestionăm viitorul. Viitorul nostru nu poate fi altul decât al locului unde ne aflăm, în Europa de Sud-Est, în Europa Orientală, în relaţii excelente cu cealaltă Europă, cu care, întâmplător, instituţional, ne învecinăm. Şi e bine că ne învecinăm, într-un fel”.

Declarațiile sunt preluate de pe fluxul Agerpres.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.