Trei judecători și o procuroare întorc pe toate fațetele atacul anti-justiție comis de Toader. Semnalele de alarmă trase de magistrați


Trei judecători și o procuroare întorc pe toate fațetele atacul anti-justiție comis de Toader. Semnalele de alarmă trase de magistrați

Trei judecători și o procuroare au oferit un interviu pentru publicația info-sud-est.ro în care demontează ultima OUG dată de Tudorel Toader pe legile justiției și prezintă pericolul în care este pusă România, cetățenii ei, democrația și statul de drept. 

Veronica Sîrbu (judecător, Judecătoria Sectorului 4 București), Ariana Corsei Vultureanu (procuror, Parchetul de pe lângă Tribunalul București), Georgeta Ciungan (judecător, Judecătoria Focșani) și Ciprian Coadă (judecător, Curtea de Apel Constanța) sunt magistrații care au tras semnalele de alarmă.

Vă prezentăm principalele declarații ale acestora:

Arina Corsei Vultureanu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București: "Numirea conducerii secţiei speciale de o entitate politică reprezintă, în fapt, o imixtiune a politicului în sistemul de justiţie.Un parchet trebuie condus de un procuror, la fel cum o instanţă trebuie condusă de un judecător. Referitor la faptul că magistraţii vor putea fi eliberați din funcție la constatarea pierderii bunei reputații se naşte o vânătoare de vrăjitoare cu serioase probleme vizavi de independenţa magistraţilor. Este a treia oară în ultimii 2 ani când simt că e necesar să particip la un protest pentru a trage un semnal de alarmă". (citiți AICI interviul integral pe info-sud-est.ro)

Ciprian Coadă, judecător Curtea de Apel Constanța: "Nicăieri în lume procesul şi produsul legislativ nu poate fi subordonat unor interese particulare sau de grup. Este de neînţeles de ce într-o funcţie de conducere din Ministerul Public ar putea fi numiţi chiar şi judecători. Cu cât abuzul de putere este mai mare şi cu cât dorinţa de amputare a justiţiei este mai acerbă, cu atât riscul dezordinii sociale se accentuează". (citiți AICI interviul integral pe info-sud-est.ro)

Veronica Sîrbu, judecător la Judecătoria Sectorului 4: "Sper că ne întreptăm către un viitor în care să nu tresărim când vedem în presă ”a fost adoptată o nouă ordonanță”. Secția de investigare a magistraților este scoasă în afara Ministerului Public, ceea ce crește riscul de afectare a independenței magistraților. Evoluțiile din justiție par să se îndrepte spre a limita tot mai mult vocea și părerea corpului de magistrați". (citiți AICI interviul integral pe info-sud-est.ro)

Georgeta Ciungan, judecător la Tribunalul Bihor: "Dragi cetățeni, independența pe care o avem este o garanție că voi, mâine, veți avea dreptul la un proces echitabil, indiferent de ce natură. Teama mea nu face doi bani pe lângă interesul general pe care trebuie să îl protejez. Era necesară o asemenea lecție ca să întelegem importanța democrației". (citiți AICI interviul integral pe info-sud-est.ro)

Context: Ordonanța de Urgență adoptată în 19 februarie a nemulțumit aproape întreg corpul de magistrați din România. A doua zi, în 20 februarie, secția de procurori a CSM a convocat adunările generale ale procurorilor pentru a-și exprima un punct de vedere cu privire la modificările prevăzute prin ordonanță.

În același timp, procurorii de pe lângă Judecătoria și Tribunalul Brașov au protestat, spunând că prevederile ordonanței vor transforma Secția de Investigare a magistraților într-o structură de anchetare paralelă, neconstituțională.

Protestele magistraților s-au înmulțit și, în 21 februarie, și-au exprimat nemulțumirea magistrații din Oradea, chiar în timp ce Lia Savonea, șefa CSM, participa la bilanțul Curții de Apel. Tot atunci au mai protestat și magistrații din Covasna și, din nou, cei din Brașov.

În 22 februarie, protestele magistraților au izbucnit în toată țara. În Constanța s-au alăturat protestelor și procurorii DNA, inclusiv șeful interimar al structurii teritoriale. Totodată, mai multe parchete și instanțe din țară au anunțat că își suspendă activitatea săptămâna viitoare (începând cu 25 februarie), într-o inițiativă fără precedent în Justiția românească.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.