Cum fac Adrian Năstase și Răzvan Theodorescu JOCURILE lui Putin. AVERTISMENTUL unui istoric


Cum fac Adrian Năstase și Răzvan Theodorescu JOCURILE lui Putin. AVERTISMENTUL unui istoric

Istoricul și jurnalistul George Damian demantelează pe larg, într-un articol publicat pe historice.ro, unul dintre blogurile sale, adevăratele mize propagandistice ale delirului anti-european (și putinist de-a dreaptul) la care s-a pretat fostul ministru PSD-ist Răzvan Theodorescu, joi, la o așa-zisă dezbatere organizată și găzduită de ex-premierul Adrian Năstase, fost pușcăriaș.

Podul.ro vă prezintă concluziile lui George Damian.

”Răzvan Theodorescu ne aruncă fără drept de apel în <Europa Orientală> sau <Răsăritul Europei>, acolo unde nu se aplică regulile democrației de factură occidentală. Problema e că Răzvan Theodorescu vede această situare ca un continuum istoric, un destin de care nu putem scăpa.

Găsiți principalele declarații ale lui Răzvan Theodorescu sintetizate de Agerpres – probabil s-au spus mai multe, dar nu am acces la toată discuția. Interesant este că ideile astea au fost lansate la o dezbatere moderată de Adrian Năstase în cadrul Fundației Nicolae Titulescu, coordonată de același Adrian Năstase.

Fundamentarea teoretică a lui Răzvan Theodorescu are un scop practic și imediat: problema condamnărilor lui Adrian Năstase. Dacă românii sunt destinați istoric unui model autocratic de guvernare specific răsăritului european atunci este clar că nu poate fi decât o greșală adoptarea modelului occidental care l-a aruncat pe Adrian Năstase în pușcărie – românii nu pot merge împotriva propriului destin istoric!

Europa cu două viteze

Titlul conferinței este și el unul care lansează o idee periculoasă: <Între unitate și contradicție: cele două Europe>. Din nou o chestie cu relevanță practică – un alt fel de a vorbi despre <Europa cu două viteze> atât de populară în unele cercuri ale Uniunii Europene. Ideea este de acceptare a faptului că țările Europei de Est (din punct de vedere geografic) au un specific <răsăritean> ce nu poate fi schimbat (din punct de vedere mental și pe cale de consecință administrativ, legal, economic, politic etc.) Până acum teza intelighenției românești a fost de respingere a <Europei cu două viteze> – sub acoperișul lui Adrian Năstase acum Răzvan Theodorescu aruncă în balanță greutatea sa de academician și istoric al civilizației bizantine pentru a fundamenta din punct de vedere istoric acceptarea existenței a <două Europe> mentale – și implicit administrativ, legal, economic, politic etc.

Ideea principală lansată de Răzvan Theodorescu: românii au un <mental răsăritean>, puțin iubitor de democrație, mai degrabă înclinat spre autocrație, se plasează pe o hartă mentală a Europei Orientale, în același timp diferită de tradițiile Europei Centrale (fosta monarhie austro-ungară) și apropiată de fostele (?) imperii rus și turc. Cu lumea occidentală trebuie să rămânem în relații bune, dar suntem mai apropiați de periferia răsăriteană. Merită observată grija cu care Răzvan Theodorescu s-a ferit să ne bage în <Balcani> – atât geografic cât și mental.

Concluziile imediate sunt evidente: <Europa cu două viteze> este o consecință practică a <celor două Europe>. Există deja modelate câteva viziuni despre <Europa cu două viteze> – paradoxal este faptul că abia prin legitimarea și legiferarea acestui concept România va deveni cu adevărat o colonie a Europei Occidentale, paradoxul provenind din faptul că eforturile intelectuale ale cercurilor din jurul lui Adrian Năstase sunt destinate la nivel declarativ tocmai scoaterii României din rușinosul statut de colonie a UE”, scrie istoricul George Damian.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.