Victorie imensă pentru Laura Codruța Kovesi. Locul 1 în urma votului din Comisia LIBE. Astfel, a câștigat nominalizarea pentru funcția de procuror-șef european


Victorie imensă pentru Laura Codruța Kovesi. Locul 1 în urma votului din Comisia LIBE. Astfel, a câștigat nominalizarea pentru funcția de procuror-șef european

Miercuri, 27 februarie, a avut loc votul din Comisia LIBE din Parlamentul European, decisiv în cursa obținerii funcției de procuror-șef al Parchetului European. Laura Codruța Kovesi a obținut 26 de voturi, Francois Bohnert 22 voturi, iar Andres Ritter 1 vot. Astfel, fosta șefă a DNA s-a clasat pe locul 1. 

„Sunt foarte bucuroasă. Vă mulțumesc tututor celor care m-ați susținut”, a spus Kovesi, pentru G4Media.ro, la aflarea rezultatului. 

Amintim că Laura Codruța Kovesi a câștigat marți seară votul din comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European pentru desemnarea procurorului-șef al Parchetului european, clasându-se peste contracandidații săi din Franța și Germania. Astfel, fosta șefă a DNA a primit 12 voturi, Francois Bohnert (Franța) a obținut 11 voturi, iar Andres Ritter (Germania) a obținut un singur vot.

Parlamentul European. În timpul audierii, ea a răspuns numeroaselor întrebări legate de acuzațiile care i se aduc în România.

"Întotdeauna am fost independentă. Am respectat întotdeauna legea. Am anchetat persoane bogate, cu poziţii importante, însă pentru că am fost independenţi întotdeauna am dus la bun sfârşit aceste cazuri", a spus Kovesi, la audieri.

Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional până la finalul anului 2020. El va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.