TRĂDĂTORII! Un senator dezvăluie cum subminează Guvernul României securitatea și stabilitatea UE. Ce le-a promis Viorica arabilor și ce a căutat Teodorovici la Moscova


TRĂDĂTORII! Un senator dezvăluie cum subminează Guvernul României securitatea și stabilitatea UE. Ce le-a promis Viorica arabilor și ce a căutat Teodorovici la Moscova

Una dintre cei mai pertinente voci pe economie și finanțe, senatorul liberal Florin Cîțu, fost bancher, adresează, într-o postare pe facebook, guvernului României (și mai ales premierului și ministrului de Finanțe) câteva întrebări legitime având în vederea umilința și izolarea României din timpul reuniunii ECOFIN de marți.

Florin Cîțu: „Subminează România securitatea și stabilitatea UE?

Pe 18 octombrie 2018 Viorica Dancila a fost în vizită Emiratele Arabe Unite.

Pe 4 noiembrie 2018 Viorica Dancila a fost în vizită Oman.

Ieri la Bruxelles, în cadrul întâlnirii ECOFIN (Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare, n.red), s-a votat lista NEAGRĂ a paradisurilor fiscale prin care, pe lângă optimizare fiscală, spălare de bani, se finanțează și activități teroriste. Un dosar care a fost pregătit de ani buni și acum este la final.

Pe lista au fost introduse Oman și EAU.

România prin ministrul de finanțe Teodorovici a făcut looby să se amâne votul pe această lista. O atitudine care a fost imediat taxată de ceiallti miniștri din ECOFIN care nu înțeleg de ce ar susține România interesele acestor țări.

România a fost umilită și a rămas izolată în ședința ECOFIN, singurul vot în favoarea paradisurilor fiscale și a tot ce înseamnă acestea.

Doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, va somez să răspundeți public:

1. În cadrul vizitelor dumneavoastră în EAU și Oman vi s-a cerut și dumneavoastră ați promis că în mandatul României să amânați votul ECOFIN pentru lista neagră a paradisurilor fiscale?

2. Ministrul finanțelor publice al României a avut mandat din partea dumneavoastră de a cere amânarea votului asupra listei negre a paradisurilor fiscale prin care se finanțează și activități teroriste?

Dați mai departe! #RomaniiTrebuieSaStie

P.S. În aceeași perioada Eugen Teodorovici avea o escală la Moscova în drum spre Cuba. Și Rusia și Cuba sunt două țări recunoscute internațional că folosesc paradisturile fiscale pentru a-și finanța activitățile de propagandă și nu numai.”

Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene au adoptat marţi o nouă listă a paradisurilor fiscale, deşi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici s-a opus şi a cerut o amânare până în mai. În comunicatul oficial, ministerul român „uită“ să menţioneze acest aspect, scrie adevărul.ro.

Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale. Existau deja 5 jurisdicţii pe lista neagră, respectiv: Samoa, Samoa Americană, Guam, Trinidad-Tobago şi Insulele Virgine. În plus, pe lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante au fost adăugate şi următoarele 10 jurisdicţii: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite şi Vanuatu.

Potrivit reglementărilor agreate de statele UE, țările aflate pe lista neagră se vor confrunta cu restricții privind finanțarea din zona UE și investițiile dinspre Banca Europeană de Investiții.

Potrivit Politico, preluat de adevarul.ro, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, care a prezidat marţi şedinţa Consiliului ECOFIN, le-a spus reporterilor înaintea întrunirii că cel mai probabil Consiliul va veni cu o amânare a deciziei. Comentariile lui Teodorovici au creat confuzie printre ceilalţi miniştri de finanţe, în contextul în care Consiliul se pusese de acord încă de luni cu intenţia de a anunţa marţi lista neagră completă.

În acest context, Teodorovici s-a trezit „complet izolat“, a povestit pentru Politico un oficial prezent la şedinţa ECOFIN. Chiar şi comisarul european pentru afaceri economice Pierre „Moscovici a fost surprins de sprijinul” de care a beneficiat votul pentru lista neagră, a mai spus un alt oficial.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.