Rusia AMENINȚĂ Basarabia cu Euromaidanul. ATAC fără precedent la adresa ambasadorului SUA la Chișinău


Rusia AMENINȚĂ Basarabia cu Euromaidanul. ATAC fără precedent la adresa ambasadorului SUA la Chișinău

Scrisoarea publică a Ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, adresată noilor deputați ai Basarabiei, a înfuriat Moscova.

Potrivit Ziarulnational.md, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, l-a acuzat, joi, într-o conferință de presă susținută la Moscova, pe diplomatul american că s-ar amesteca în formarea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, atunci când a spus că singura modalitate pentru ca cetățenii Basarabiei să aibă o viață mai bună este „consolidarea relațiilor cu SUA și Europa” și toate problemele pot fi rezolvate prin „revenirea la valorile occidentale”.

Potrivit debitului verbal al Mariei Zaharova, această adresare a Ambasadorului Hogan ar fi „cinică” și ar arăta o... „dictatură deschisă a Statelor Unite față de Republica Moldova”.

„Apelul, care seamănă mai mult cu un ghid de acțiune, descrie în detaliu modul în care și ce reforme interne ar trebui să efectueze statul și societatea moldovenească, cum să consolideze securitatea informatică, să sporească și controlul asupra companiilor străine care doresc să influențeze infrastructura critică, să diversifice sursele de energie. Adică, întregul set de rețete și instrumente pe care SUA le utilizează pentru propriile scopuri. Ca și Ucraina, Moldova este amenințată și șantajată cu <singura cale corectă>, ignorând astfel voturile unei părți semnificative a alegătorilor moldoveni care au o opinie diferită”, a perorat ea, rostogolind narațiunile predilecte ale Kremlinului.

Maria Zaharova a amintit, în acest context „Euromaidanul” din Ucraina, în condițiile în care analiștii europeni avertizează că obiectivul Rusiei este acela de a menține Basarabia într-o stare de marasm politic, economic și social.

„La ce duce această politică, în special în condițiile unei societăți civile divizate, am văzut cu toții în exemplul unei țări vecine. Washingtonul nu a învățat nimic din lecțiile Euromaidanului. Sperăm că, cel puțin pentru Moldova, ținând cont de situația din statele vecine, Occidentul a pregătit o soartă diferită, dar totul sugerează contrariul”, a găsit de cuviință să amenințe Zaharova.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.