Dictaturile din EST se clatină! Partidul despotului ERDOGAN a pierdut Istanbulul și capitala Ankara


Dictaturile din EST se clatină! Partidul despotului ERDOGAN a pierdut Istanbulul și capitala Ankara

Președintele autocrat al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a suferit o lovitură năucitoare și umilitoare în recentele alegeri locale, partidul său fiind învins de opoziție în capitala Ankara și, după toate aparențele, și în cel mai important oraș al țării, Istanbul, potrivit unor informații de ultimă oră preluate de agențiile de presă.

BBC scrie că alegerile din week-endul trecut sunt privite ca un referendum la adresa puterii autoritare exercitate de Erdogan într-o Turcie intrată chiar de luna aceasta în recesiune economică, pentru prima dată în ultimii zece ani.

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), s-a declarat învingător în alegerile locale din Ankara, prima victorie din capitală asupra formaţiunii politice a preşedintelui Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), şi a contestat totodată că AKP ar fi câştigat alegerile - la limită - în Istanbul, informează Reuters.

Liderul CHP Kemal Kilicdaroglu a afirmă că formaţiunea sa politică s-a impus în cele două mari oraşe ale Turciei şi că a obţinut voturi importante la Izmir, pe coasta Mării Egee.

La Ankara, după numărarea a peste 92% din voturi, candidatul la funcţia de primar al CHP Mansur Yavas a obţinut 50,6% din sufragii, devansându-l cu 3,4%  pe contracandidatul din AKP.

La Istanbul, posturile de televiziune au transmis că după numărarea a 98,8% din voturi, se înregistra un scor extrem de strâns între candidatul AKP, fostul premier Binali Yildîrîm, care a obţinut 4.111.219 de voturi şi rivalul său, Ekrem Imamoglu, pentru care au votat 4.106.776 de alegători. Yildîrîm şi-a declarat victoria, dar a fost contestat de Imamoglu, care a afirmat că mai sunt încă voturi de numărat. Canalele de televiziune nu au mai actualizat informaţiile privind rezultatul numărării voturilor după declaraţia candidatului AKP, dar potrivit BBC, luni dimineață, Imamoglu avea cu 24.000 de voturi peste contracandidatul său.

Reprezentanții CHP au mai precizat, în cursul nopții de duminică spre luni, că ar deține controlul și asupra Izmir-ului, al treilea mare oraș al Turciei.

În cadrul unei conferinţe de presă în Istanbul, preşedintele Erdogan a declarat că partidul său controlează 16 din 30 de municipii. Anterior desfăşurării scrutinului de duminică, partidul său deţinea controlul asupra a 18 municipii. Şeful statului turc nu a numit cele două municipii asupra cărora formaţiunea sa a pierdut controlul.

Preşedintele Erdogan a declarat că se pare că AKP a pierdut în alegerile municipale din Istanbul, dar a adăugat că AKP rămâne "partidul numărul unu" din Turcia.

"Trebuie să acceptăm că am câştigat şi am pierdut unele oraşe; aceasta este un lucru necesar în democraţii", a declarat şeful statului turc.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.