UPDATE Tribunalul București a corectat greșeala. Condamnarea lui Sorin Oprescu a fost mărită


UPDATE Tribunalul București a corectat greșeala. Condamnarea lui Sorin Oprescu a fost mărită

UPDATE

Tribunalul Bucureși a corectat greșeala privind calculul perioadei pentru care Sorin Oprescu este condamnat la închisoare cu executare. Concret, de la 4 ani și 4 luni, pedeapsa lui Sorin Oprescu devine de 5 ani și 4 luni. Amintim că decizia nu este definitivă.

UPDATE

Se schimbă datele în cazul condamnării lui Sorin Oprescu. Judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti a făcut o eroare materială în decizia de condamnare a fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu. La pedeapsa cea mai mare, de 4 ani, ar fi trebuit adăugat un spor de o treime din celelalte pedepse (1 an şi 4 luni), condamnarea finală trebuind să fie 5 ani şi 4 luni închisoare, şi nu 4 ani şi 4 luni, cum apare în decizie.

Reprezentanţi ai Tribunalului Bucureşti au explicat că, probabil, se va reveni marţi cu o îndreptare a erorii materiale din decizie, potrivit stiripesurse.ro.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Sorin Oprescu, fostul primar al Bucureștiului, a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare de Tribunalul București. Decizia nu este definitivă.

Acuzațiile aduse lui Sorin Oprescu în dosar sunt luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat.

Minuta ședinței de judecată:

In baza prev. art 289 alin 1 cod penal cu aplic. art 6 si art 7 lit. a din Legea nr 78/2000 condamna pe inculpat la pedeapsa de 4 ani inchisoare si 3 ani interdictia drepturilor prev. de art 66 alin 1 lit. a b k cod penal.

In baza prev. art 289 alin 3 cod penal dispune confiscarea sumei de 25.000 euro.

In baza prev art 367 alin 1 cod penal condamna pe inculpat la pedeapsa de 1 an inchisoare si 3 ani interdictia drepturilor prev. de art 66 alin 1 lit. a b si k cod penal .

In baza art 297 cod penal cu ref la art 13/2 din Legea nr 78/2000 mai condamna pe inculpat la pedeapsa de 3 ani inchisoare si 3 ani interdictia drepturilor prev. de art 66 alin 1 lit., a b k cod penal .

In baza art 39 alin 1 lit. b cod penal inc executa pedeapsa de 4 ani inchisoare la care adauga sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse de 1 an si 4 luni ,in final inculpatul executa pedeapsa de 4 ani si 4 luni inchisoare si 3 ani interdictia drepturilor prev. de art 66 alin 1 lit. a b k cod penal .

In baza prev. art 65 cod penal interzice inculpatului drepturile prev. de art 66 alin 1 lit. a b k cod penal executabila de la data raminerii definitive a hot de condamnare la momentul cind pedeapsa principala a fost considerata ca fiind executata.

Constata ca inculpatul a fost retinut/arestat preventiv 6.09.2015 -27.11.2015 ( arestat la domiciliu ) -14.01.2016 (control judiciar).

Respinge cererea privind aplicarea masurii confiscarii extinse prev. de art 112/1 cod penal pt. martora Nica Adriana.

In baza prev. art 403 lit. c cpr pen ridica masura sechestrului asigurator asupra imobilului situat in Bucuresti , sector 1 str Herastrau , nr 42 apartinind martorei Nica Adriana .

In baza prev. art 112 /1 cod penal confisca de la inculpatul Oprescu suma de 695.871 lei ( perioada ( 2013- septembrie 2015 . ) .

In baza prev. art 403 lit. c cpr pen mentine masura sechestrului asigurator asupra cotei indivize de 5/6 din imobilul situat in Bucuresti, str Popa Savu nr 42 , parter sectorul 1 format din apartament patru camere de locuit si dependinte cu o suprafata utila de 172,34 mp ,loc de parcare demisol si boxa demisol si cota parte indiviza de 101,64 mp teren identificate cu nr cadastrale 6627-2, 6627/2/3 intabulate in cartea funciara 27192 sector 1 pina la concurenta sumei de 1.264.531,8 lei .

In baza prev. art 403 lit. c c pr pen ridica masura sechestrului asigurator asupra imobilului situat in sat Ciolpani , comuna Ciolpani in suprafata de 526 mp si teren cu suprafata de 895 mp .

In baza prev. art 403 lit. f c pr pen dispune restituirea catre a inculpat a sumelor de 31.350 lei , 9000 euro, 31.050 lei ,40.000 lei 500 euro , ridicate cu ocazia perchezitiilor domiciliare".

Amintim că potrivit DNA, Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa să din Ciolpani, de la Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, care la rândul său este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

“La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au scris procurorii în rechizitoriu, informează news.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.