EXCLUSIV Miza referendumului pentru justiție, explicată de un politolog: PSD se va prăbuși dacă Iohannis va avea câștig de cauză!


EXCLUSIV Miza referendumului pentru justiție, explicată de un politolog: PSD se va prăbuși dacă Iohannis va avea câștig de cauză!

În data de 26 mai românii sunt așteptați la urne atât pentru a vota la europarlamentare, dar și la referendumul pentru justiție convocat de președintele României Klaus Iohannis. 

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu politologul Stelian Tănase pentru a-l întreba dacă se va întruni cvorumul de valdare al referendumului pentru justiție. Astfel, analistul politic a transmis că referendumul pentru justiție a fost convocat fix în acest sens, pentru a fi crescută participarea la vot inclusiv la alegerile europarlamentare. Totodată, scriitorul a atras atenția că în condițiile valdiării referendumului PSD se va prăbuși.

"Ideea referendumului a fost pentru a aduce lumea la vot. Iohannis și-a dat seama că lumea nu va veni neapărat la alegerile europarlamentare care mereu au avut o prezență scăzută. Simbolic Bruxelles-ul este departe. Nu se duce omul care are nevoie de lucruri concrete la alegeri pentru cei del a Bruxelles. Bruxelles-ul pare ceva îndepărtat. Lucrurile nu sunt așa, dar aceasta este percepția, iar atunci referendumul s-a organizat întrucât reprezintă o schemă clasică pentru a aduce lumea la vot. Întrebările nu sunt foarte reușite. Nu știu dacă va aduce un mare aport la rezultatul alegerilor. Ideea este că aici e o miză mare. Dacă Iohannis câștigă acest referendum, PSD-ul este pe tobogan și aș spune că rău de tot în sensul că nu va reuși să se refacă după înfrângere. Dacă Iohannis nu câștigă îi va da o șansă în plus PSD-ului", a precizat analistul politic. 

Totodată, chestionat dacă PSD-ALDE va face eforturi ca referendumul să fie boicotat de cât mai mulți cetățeni, Stelian Tănase a confirmat această ipoteză și a explicat că, totuși, cei care vot vota la europarlamentare vor vota și la referendum. 

"Ordinul dat în PSD și ALDE, inclusiv în organizații, este ca lumea să nu iasă la vot la referendum. Vom vedea cine mobilizează mai bine electoratul propriu. Aici este jocul. Părerea mea este că cine merge la vot la europarlamentare va merge și la referendum. Problema e reprezentată de câți merg la urne", a conchis Stelian Tănase în exclusivitate pentru Podul.ro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.