Dacă referendumul este invalidat, Dragnea a câștigat alegerile


Dacă referendumul este invalidat, Dragnea a câștigat alegerile

Chiar dacă PSD coboară, la 26 mai, sub 30%, o invalidare a plebiscitului convocat de Iohannis va însemna un triumf uriaș al Antenei 3 și al asociaților ei. Nu contează procentele de la alegerile pentru Parlamentul European, contează mesajul pe care-l vor transmite, în seara zilei de 26 mai, televiziunile de știri deținute de condamnatul Dan Voiculescu, fugarul Sebastian Ghiță și așa-zisa televiziune publică, unde mesajele sunt controlate tot de PSD. Dacă referendumul este invalidat, mesajele vor fi simple: „Pe români nu-i mai interesează lupta cu corupți”, „S-au săturat de Kovesi, de arestări și de procese” sau „Mișcarea #Rezist și toți cei care au ieșit în stradă în ultimii doi ani: o minoritate agresivă și nereprezentativă”. În fond, pe Dan Voiculescu, pe Ghiță și pe alții ca ei nu-i interesează câți pesediști se vor zbengui prin Parlamentul European pe un salariu de 7.000 de euro/ lună, ci să-i demobilizeze pe susținătorii luptei anticorupție.

Da, știu: Iohannis putea găsi întrebări mai bune. Nu cred că 1% din populația României este capabilă să recite cap-coadă măcar una din întrebările de la acest referendum. De altfel, chiar șeful statului a avut probleme...Dar, asta este, odată declanșat acest proces nu există decât un învingător: cetățenii care susțin lupta cu corupția sau Dragnea și ai lui.

Am sentimentul că mulți care se declară ca fiind anti-PSD nu sunt conștienți de miza uriașă a acestei consultări. Îi înțeleg, oarecum, pe foștii sprijinitori ai referendumului pentru familie: Iohannis nu trebuia să-i numească „infatuați”, mai ales că, la momentul la care a folosit acest cuvânt, putea să își dea seama că va avea nevoie de votul lor. Acum, oamenii vor să se răzbune boicotând consultarea convocată de șeful statului. Foștilor Cpf-iști li se adaugă un curent subteran din USR PLUS, enervat că Iohannis îi sprijină, indirect, pe liberali. Ce le-aș spune acestor cetățeni este că miza referendumului este mult dincolo de Iohannis. Dacă referendumul cade, toată tabăra anti-corupție pierde, iar echipa din jurul Antenei 3 va câștiga. Efectul va fi pe termen lung: și USR PLUS, și PNL, rămân fără o temă majoră de atac împotriva PSD, la cele trei alegeri care urmează, prezidențiale, locale și parlamentare.

După opinia mea, referendumul pentru Justiție este, acum, mai important decât rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European. Mi se pare atât de important încât aș prefera să văd o mobilizare a electoratului PSD, dacă acesta se lasă păcălit, măcar parțial, să pună ștampila și pe cele două buletine de la referendum.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.