S-a enervat Iohannis! Președintele acuză autoritățile pesediste că au gestionat dezastruos alegerile și referendumul cu intenția vădită de a bloca votul cetățenilor


S-a enervat Iohannis! Președintele acuză autoritățile pesediste că au gestionat dezastruos alegerile și referendumul cu intenția vădită de a bloca votul cetățenilor

Într-o postare pe Facebook, președintele Klaus Iohannis a calificat drept dezastruoasă organizarea alegerilor și a referendumului de către guvern și spune că este inadmisibil ca, din cauza incompetenței și a intenției vădite de a bloca votul, oamenii să nu-și poată exercita drepturile. Șeful statului solicită autorităților să ia în calcul prelungirea programului la secții.

Reacția președintelui a fost determinată de situația incredibilă de la secțiile de votare din străinătate, unde cetățenii sunt nevoiți să stea cu orele la cozi pentru a-și exercita un drept fundamental. 

Mesajul integral al lui Klaus Iohannis:

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că este inadmisibil ca, din cauza incompetenței actualei guvernări și a intenției vădite de a bloca cetățenii să voteze, foarte mulți români din Diaspora să nu își poată exercita dreptul la vot. Modul dezastruos în care autoritățile au gestionat procesul electoral în secțiile de votare de peste hotare atrage riscul ca numeroși cetățeni din Diaspora să fie în imposibilitatea de a-și exprima opțiunea până la ora 21:00, când se închid oficial urnele. Președintele României atenționează că buna organizare a desfășurării alegerilor și respectarea dreptului constituțional de vot constituie obligații legale ale autorităților române responsabile. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis solicită Guvernului României și Biroului Electoral Central să identifice de urgență măsurile care se impun pentru a le permite tuturor românilor să își exercite dreptul fundamental de a vota. Președintele României cere autorităților să dea dovadă de maximă responsabilitate și să asigure toate condițiile, inclusiv prelungirea programului de vot după ora 21:00, astfel încât cetățenii români care așteaptă în fața secțiilor să poată vota”.

Ministrul incompetent de Externe, Teodor Meleșcanu, a precizat la RTV că urmează să evalueze situația din diaspora și apelurile de prelungire a programului de votare. Ministrul susține că actualele cozi la secțiile de votare s-au format din cauză că românii s-au înghesuit doar la ambasade și consulate și nu s-au orientat și spre alte secții de votare amenajate în țările respective.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.