Studenții ieșeni nu-l mai suportă pe Tudorel Toader


Studenții ieșeni nu-l mai suportă pe Tudorel Toader

Liga Studenților (LS IAȘI) îi solicită lui Tudorel Toader să își depună urgent demisia din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având în vedere prejudiciile imense de imagine aduse de acesta comunității academice, și anunță faptul că se pregătesc acțiuni de boicotare a admiterii la universitate, mulți elevi și părinți fiind determinați să nu mai aleagă cea mai veche universitate din țară, atât timp cât Toader va rămâne rector. Totodată, organizația face apel la toți cei care au susținut mișcarea civică anticorupție, în special la studenții și profesorii care au votat DA la referendumul de duminică, să susțină demersurile de îndepărtare a lui Tudorel Toader din funcția de rector.

Demisia sa este mai mult decât necesară, fiind o continuare firească a dispariției de pe scena publică a lui Călin Popescu Tăriceanu (prieten intim cu Toader) și a lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, două personaje toxice care l-au propulsat în politică pe Tudorel Toader și pe care acesta le-a apărat în mod public, tulburând pentru membrii cu probleme penale ai partidelor PSD-ALDE stabilitatea sistemului de justiție și bunul mers al societății, din obligație personală, se arată într-un comunicat al LS Iași.

Începând cu data de 25 aprilie, Tudorel Toader a revenit în poziția de rector al Universității „Cuza”, după ce se suspendase din funcție pentru a deveni ministru al Justiției în guvernele coaliției PSD-ALDE. Din totalul de 48 de luni de mandatul de rector, două treimi le-a dedicat strict intereselor politice și financiare, nu comunității academice, care l-a ales în funcție pentru a reprezenta interesele universității, nu pentru a avea o rampă de lansare în politică.

De la întoarcere, Tudorel Toader pretinde că a fost adevăratul manager al Universității, asumându-și meritele din „raportul rectorului” pentru anii 2017 și 2018, deși în această perioadă a fost suspendat, fiind ministru al Justiției. Cu anumite ocazii, evită chiar să amintească faptul că în această perioadă Universitatea a fost condusă de către doamna Mihaela Onofrei, în calitate de ordonator de credite (rector interimar) și de către restul conducerii executive a instituției, căreia i se cuvin meritele pentru buna administrare a celei mai vechi universități din țară, se mai arată în comunicat.

Totodată, acesta urmărește instituirea unui regim de cenzură și de cosmetizare a imaginii sale ca fost ministru, prin care membrii comunității academice să fie reduși la tăcere, iar acțiunile sale ca ministru să fie justificare public. Astfel, a ajuns să invite la diverse evenimente publice personaje precum președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, dar și alți membri ai Consiliului precum magistrații Evelina Oprina și Gabriela Baltag, a căror revocare a fost cerută de adunările generale ale judecătorilor din țară, dar și Victor Alistar, pseudo-reprezentantul societății civile. Toți aceștia au susținut modificările propuse legilor justiției și au fost criticați permanent de opinia publică, mai spun studenții ieșeni.

Tudorel Toader a amenințat pe facebook că va „consulta” un avocat, urmând să acționeze în instanță jurnaliștii care l-au criticat pentru activitatea sa ca ministru. Aceeași amenințare au primit-o și studenți sau profesori care l-au criticat, fiind „salutați” de Toader cu formula „voi consulta un avocat”. Sunt cazuri suficiente de studenți care au fost luați la rost de cadre didactice loiale lui Toader, pe motiv că nu îi dau acestuia „like” la postările de pe facebook, iar alții au fost criticați că afectează imaginea Facultății de Drept prin distribuirea de opinii contrare lui Toader.

De asemenea, Toader a cerut unor membri și voluntari ai departamentului MEDIA al Universității să șteargă comentariile negative la adresa lui de pe pagina de facebook a instituției. Fiindu-i frică să nu fie apostrofat în public, lipsește în mod intenționat de la anumite evenimente, inclusiv de natură științifică. La „Marșul absolventului”, organizat de Primăria Municipiului Iași și universitățile ieșene săptămâna trecută, nu a fost prezent de frică să nu fie huiduit de studenți la scenă deschisă, fiindu-i cunoscută atitudinea tinerilor față de el, se mai spune în comunicat.

“Toader pretinde să fie văzut ca un „apărător al statului de drept”, pentru faptul că nu a dat ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale, încercând să ascundă că a ticluit nenumărate metode prin care politicienii corupți, în frunte cu Liviu Dragnea, să scape de răspunderea penală, metode mult mai subtile și mai complicate din punct de vedere juridic, care să nu atragă atenția opiniei publice la fel ca OUG-urile.

Toate aceste acțiuni au ca scop depunerea unei noi candidaturi pentru funcția de rector, la alegerile din ianuarie-februarie 2020.

În cei doi ani și jumătate cât a fost ministru, Tudorel Toader:

1. A contribuit la destabilizarea sistemului de justiție românesc, alături de majoritatea parlamentară, prin emiterea unor ordonanțe de urgență și susținerea unor inițiative legislative, care au provocat proteste puternice din partea judecătorilor și procurorilor, a sindicatelor din penitenciare, avocaților, notarilor, în special, și a societății civile, în general. Numai în Universitatea „Cuza” au fost cel puțin patru proteste organizate de studenți și de cadre didactice. Sute de absolvenți i-au cerut demisia din funcția de rector.

2. A susținut recursul compensatoriu, prin care 16.000 de deținuți au ieșit din penitenciare, dintre care 779 pentru omor, 167 pentru trafic cu minori, 471 pentru viol, 1801 pentru fapte de tâlhărie, 2956 pentru furt ș.a.m.d.. O parte dintre ei deja au recidivat.

3. Nu a realizat nimic substanțial pentru justiția civilă. S-a concentrat exclusiv pe chestiunile legate de justiția penală, iar instanțele civile și justițiabilii au aceleași probleme. Totodată, nu a investit deloc în infrastructura sistemului judiciar.

4. Nu a făcut nimic pentru aducerea în țară a marilor fugari și nici pentru recuperarea prejudiciilor de circa un miliard de euro din marile dosare penale.

5. A afectat stabilitatea funcțiilor deținute de înalții procurori (DNA și Parchetul General) și independența sistemului de justiție, încercând o perpetuă subordonare a Ministerului Public față de Guvern, numind ca procurori persoane de încredere, care veneau pe filieră politică. Sunt de notorietate publică susținerea pentru Secția de Investigare a Magistraților, o adevărată poliție politică îndreptată de puterea executivă împotriva oamenilor legii, dar și numirile la Inspecția Judiciară, supranumită ulterior „brațul armat al lui Toader”.

6. A slăbit încrederea românilor în sistemul judiciar, dar și a Uniunii Europene, țara noastră având cel mai slab raport MCV, în timp ce Bulgaria a început procedura de ridicare a mecanismului.

7. S-a preocupat constant, în mod indubitabil, să ajute oamenii politici cu dosare penale, condamnați, trimiși în judecată sau aflați în faza umăririi penale, în baza directivelor venite de la coaliția de guvernare. Între timp, a făcut insuficient pentru transpunerea directivei europene privitoare la protejarea victimelor infracțiunilor și nu a întreprins demersuri concrete pentru aplicarea directivei privind confiscarea extinsă (care ar fi ajutat la recuperarea prejudiciilor din infracțiuni).

8. NU s-a întâlnit niciodată cu studenții și profesorii Facultății de Drept să dezbată aceste modificări ale sistemului juridic și a refuzat în mod constant orice invitație, preferând să dezbată aceste probleme cu nespecialiști sau juriști formați la universități fantomă, în prime-time, la televiziunile unor moguli.

Nu în ultimul rând, a lăsat să se înțeleagă faptul că membrii comunității academice îl susțin și sunt de acord cu politica dusă de alianța de guvernare PSD-ALDE, pătând astfel imaginea universității.

Amintim și faptul că Toader este coordonatorul tezei de doctorat în drept a lui Codruț Olaru, vicepreședinte CSM, care s-a dovedit a fi plagiată cel puțin în proporție de 45%, în urma unei analize a jurnalistei Emilia Șercan. În urma sesizării CNATDCU, în premieră, Comisia de Etică a Universității „Cuza” a refuzat să constate plagiatul, deși avea această competență. În spațiul public au apărut informații cu privire la strategia unor cadre didactice de a-l proteja pe Toader, de teama că acesta și-ar pierde dreptul de a coordona lucrări de doctorat.

Aducem aminte și faptul că venitul unui asistent universitar este de circa 20 de ori mai mic, iar venitul mediu al unui student care își critică rectorul și care învață zilnic la bibliotecă este de circa 55 de ori mai mic decât veniturile lunare cumulate ale lui Tudorel Toader, din salarii și pensii speciale”, concluzionează LS Iași.

«Nu poți să susții lupta anticorupție, să mergi la referendum și să votezi DA, dar să fii de acord cu menținerea lui Tudorel Toader în funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De aceea facem apel la toți studenții și profesorii, care au votat DA la referendumul de duminică, precum și la toți cei care au susținut lupta anticorupție în general, să susțină demersurile de îndepărtare a lui Tudorel Toader din funcția de rector și să îi ceară în mod public demisia. Ministerul Educației Naționale a respins Carta Universității „Cuza”, în care se adoptase posibilitatea demiterii rectorului pentru afectarea imaginii instituției sau pentru încălcarea normelor de etică academică, deși acest lucru apare în cartele altor universități. Prin intervenție politică, Toader s-a asigurat că nu poate fi demis de Senat. De aceea este imperios să îi cerem cu toții demisia pentru că în fiecare zi în care el rămâne în scaunul de rector se surpă tot mai adânc edificiul moral și imaginea publică a universității ieșene. Toader a girat moral corupția „gulerelor albe” și dezbinarea națiunii, în loc să fie un reper moral și universitar. În cazul în care comunitatea academică ieșeană va tăcea în continuare, înseamnă că spiritul universitar a murit. Autonomia universitară, dincolo de garanțiile constituționale, este garantată de facto exclusiv de libertatea de conștiință și de exprimare a fiecărui membru al comunității academice. Tăcerea sub scuza unei false moralități („să nu supărăm”, „este șeful nostru”) este cel mai subtil atac la adresa autonomiei universitare. În misiunea ei, Universitatea „Cuza” își propune să slujească Binele și Adevărul. Prin tăcere, nu ajunge decât să se închine în fața corupției morale și minciunii. Credem că destinul omului este incoruptibilitatea și că avem cu toții responsabilitatea de a înlătura corupția morală din toate instituțiile academice!» a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.