Dodon a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate


Dodon a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate

UPDATE 14.30

Dodon a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Şeful statului, Igor Dodon, ar putea anula marţi decretele semnate la 9 iunie de Pavel Filip, care se referă la dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor anticipate, a declarat acesta luni seară, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, potrivit Unimedia, citată de Mediafax.

„Aceste decrete au fost semnate contrar Constituţiei, or, data alegerilor se stabileşte după ce au fost consultate fracţiunile parlamentare. În primul rând, Filip nu poate să fie preşedinte, în al doilea rând, el nu s-a consultat cu nimeni. Cel mai probabil mâine (n.r. - astăzi, 11 iunie), după ce mă voi consulta cu fracţiunile, voi anula acest decret”, a declarat Igor Dodon.

La data de 9 iunie, Curtea Constituţională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcţia de preşedinte al ţării şi l-a numit pe Pavel Filip preşedinte interimar.

Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019.

S-a întâmplat după ce la data de 8 iunie 2019, ACUM şi PSRM au semnat un acord temporar de colaborare şi formare a unei majorităţi parlamentare.

Astfel, în funcţia de preşedinte a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar şefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeaşi zi a fost învestit în funcţie noul Guvern.

Curtea Constituţională a emis mai multe hotărâri prin care a anunţat că toate legile şi hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului.

Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituţional decretul de numire în funcţia de prim-ministru a Maiei Sandu şi a noului Guvern.

În aceeaşi zi, Partidul Democrat a anunţat proteste. Sute de oameni au fost aduşi din toată Republica la Chişinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.