Filmul prăbușirii lui Plahotniuc. O zi astrală în istoria Republicii Moldova


Filmul prăbușirii lui Plahotniuc. O zi astrală în istoria Republicii Moldova

Plahotniuc a încercat o ultimă breșă care i-ar fi asigurat menținerea la putere: apropierea de SUA prin mutarea ambasadei la Ierusalim, oferta de spațiu pentru ambasada de la Chișinău și transmiterea de informații neadecvate realității prin ambasada Republicii Moldova de la Washington.

Urmărind atent aceste evoluții – care riscau spargerea coaliției internaționale ad hoc – la Moscova Vladimir Putin a dat semnalul decisiv: în Republica Moldova nu mai pot sta la putere oligarhi.

Acest semnal a fost amplificat la Chișinău prin Igor Dodon care a chemat la o manifestație de protest duminică.

Intuiția îmi spune că la această manifestație se dorea o acțiune de tip Maidan: forțele speciale ruse pregăteau o diversiune în urma căreia Plahotniuc putea fi acuzat de pierderi de vieți omenești.

Aceeași intuiție îmi spune că vineri Plahotniuc a fost informat și i s-a pus în vedere: ori pleacă de la putere de bunăvoie, ori va fi acuzat de tot ce ar fi urmat să se întâmple.

Deloc întâmplător, vineri, la ora 15.00, Ambasada SUA la Chișinău atrăgea atenția ca cetățenii americani să se abțină de la a se implica duminică în manifestații de stradă.

Ulterior, Plahotniuc a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA care l-a asigurat că nu mai are nicio susținere, nicăieri, iar singura alternativă a rămas părăsirea puterii. Anunțul oficial a venit in jurul orei 18.30, întâlnirea cu ambasadorul SUA a avut loc undeva între 15.00 și 18.00.

Faptul că la Chișinău s-a aflat Bogdan Aurescu a facilitat transmiterea unui mesaj comun UE – SUA.

În același timp, Teodor Meleşcanu se întâlnea cu omologul sau Klimkin la Odesa. Locul a fost ales strategic, în apropiere de Transnistria.

Probabil partea română a ținut să asigure Ucraina că riscul federalizării Republicii Moldova nu este atât de pregnant, prin urmare ar trebui să se abțină de la orice sprijin acordat lui Plahotniuc în orele decisive de la Chișinău.

În acest fel, Plahotniuc a fost total lipsit de sprijin posibil extern.

Cercul s-a închis. Criza politică de la Chișinău a trecut. Totul a fost posibil printr-o coordonare impecabilă a centrelor de putere regionale și internaționale.

A fost un 23 august basarabean. Știm însă că după 23 august 1944 a urmat 30 decembrie 1947. După acțiune corelată a urmat monopol răsăritean. Probabil istoria se va repeta. Rămâne însă o zi astrală în istoria Republicii Moldova în care mecanismele democratice au triumfat pașnic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.