"Omul nou" Cristian Preda, unul dintre decidenții-surpriză ai viitorului Alianței USR-PLUS în următoarele runde de alegeri EXCLUSIV SURSE


"Omul nou" Cristian Preda, unul dintre decidenții-surpriză ai viitorului Alianței USR-PLUS în următoarele runde de alegeri EXCLUSIV SURSE

Alianța 2020, formată din USR și PLUS, a intrat în febra alegerilor prezidențiale de la finalul anului 2019, dar și a celor locale, respectiv parlamentare din 2020. 

Astfel, USR și PLUS au demarat negocieri pentru încheierea unei alianțe politice prin care să participe împreună la toate rundele de alegeri. Până în acest moment au avut loc două runde de negocieri, ultima desfășurându-se vineri, în data de 14 iunie. 

Echipa PLUS de negociatori a fost aleasă personal de Dacian Cioloș și confirmată prin vot de Consiliul Național al formațiunii politice. Lista de negociatori a PLUS furnizată presei este compusă din Oana Bogdan, Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache, Victor Giosan, Andrei Lupu și Tiberiu Petrescu. Totodată, USR și-a ales membrii echipei de negociere prin vot în cadrul unei ședințe a conducerii centrale a partidului împreună cu liderii de organizații județene, care a avut loc la Brăila. Echipa USR de negociatori este compusă din Lucian Stanciu-Viziteu, deputat USR, Cosette Chichirău, deputat USR, Allen Coliban, senator USR, Cristian Moș, președinte USR Timiș, Cristian Ghinea și Cristian Ghica.

Potrivit informațiilor Podul.ro, Dragoș Tudorache nu a fost prezent din partea PLUS la niciuna din cele două runde de negocieri. În schimb, printre negociatorii lui Cioloș s-a aflat un om nu chiar nou în politică, având în trecut alte patru partide la activ (primele două neoficial) și anume PNȚCD, PNL, PDL și PMP. Este vorba despre Cristian Preda care joacă atât rolul de negociator pentru PLUS, dar și consultant al negociatorilor. 

Cristian Preda a fost băgat la înaintare pe sistemul "la vremuri noi, tot noi", căci dacă se respectau criteriile oamenilor noi în politică, adesea invocate de oamenii din PLUS, acesta nu ar mai fi fost în postura să aibă un cuvânt de spus privint soarta Alianței 2020 în niciun fel, căci probabil nu ar fi fost nici măcar primit în partid. De subliniat că "omul nou în politică" Cristian Preda a fost în cârdășie e nenumărate ori cu Elena Udrea, condamnată definitiv de magistraţii Curţii Supreme la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” în care a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu.

Totodată, amintim că la negocierile dintre USR și PLUS au existat disensiuni. Negociatorii PLUS au pus pe masă ”o ofertă de neacceptat” pentru USR: paritate pe listele de candidați la alegerile parlamentare de anul viitor. În USR însă, ideea parității nu este primită cu brațele deschise, o serie de lideri centrali și locali ai partidului considerând paritatea de la europarlamentarele din 26 mai drept o greșeală care nu ar trebui repetată. Argumentele aduse de Cioloș în favoarea numărului egal de candidați pe locuri eligibile au fost două, el susținând că PLUS are mai mulți membri decât USR și punând pe masă un sondaj intern din care reieșea că, în cazul în care cele două partide ar candida separat, PLUS ar obține de trei ori mai multe voturi decât USR, informează g4media.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.