Decizie șoc! Parchetul General se spală pe mâini de Dosarul 10 august, aruncându-l în brațele DIICOT. Potop de acuzații virulente la adresa procurorilor: „Nenorociților! Abia ați așteptat să scăpați de Lazăr ca să puneți capăt dosarului”


Decizie șoc! Parchetul General se spală pe mâini de Dosarul 10 august, aruncându-l în brațele DIICOT. Potop de acuzații virulente la adresa procurorilor: „Nenorociților! Abia ați așteptat să scăpați de Lazăr ca să puneți capăt dosarului”

Ministerul Public anunță, printr-un comunicat, decizia de a-și declina competența în cazul dosarului evenimentelor violente din 10 august în favoarea DIICOT, la aproape 11 luni de la intervenția brutală a Jandarmeriei împotriva populației pașnice, motivând că  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) îi revine sarcina de a investiga „scopul faptelor unor grupuri de persoane care în ziua de 10 august 2018 au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională”.
„Competența D.I.I.C.O.T. este atrasă de dispozițiile art. 412 din Codul penal cu referire la art 397 alin 2 din Codul penal, dispoziții care incriminează tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale”, se mai arată în comunicatul Ministerului Public. 

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat pentru HotNews.ro că nu a văzut personal ordonanța procurorilor militari (din cadrul Parchetului General), dar că a fost informat că Parchetul Militar și-a declinat competența, deși DIICOT ceruse acest dosar doar pentr a-l studia, pentru a stabili dacă se impune conexarea cu dosarul deschis de direcție ca urmare a sesizării Jandarmeriei, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale. "Dacă dânșii așa cu considerat, să ni-l dea de tot, nu am ce să comentez", a declarat șeful DIICOT.

REDĂM integral comunicat Parchetului General: ”Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, urmare a comunicatelor din 14.08.2018, 21.09.2018, 4.02.2019 și 3.05.2019 este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018, din data de 28.06.2019, declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în vederea continuării cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul din data de 10 august 2018, desfășurat în Piața Victoriei din municipiul București, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care în ziua de 10 august 2018 au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională.
Competența D.I.I.C.O.T. este atrasă de dispozițiile art. 412 din Codul penal cu referire la art 397 alin 2 din Codul penal, dispoziții care incriminează tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale.
Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de C.pr. pen, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă pricipiul prezumţiei de nevinovăţie”. 

Pe pagina de Facebook a Ministerului Public unde a fost postat comunicatul privind aruncarea dosarului în brațele DIICOT, decizia uimitoare a fost întâmpinată cu un val de comentarii critice. Redăm mai jos câteva dintre reacții: 

Florian Ghita: „Dosarul Revoluției, al mineriadelor, Colectiv, 10 august fără soluții în viața asta, o justiție care ar putea foarte bine să fie desființată, procese trucate, o mizerie incomensurabilă, sunteți o castă inutilă poporului român”.

Laura Schier: „Nenorocitilor! Abia ati asteptat sa scapati de Lazar ca sa puneti capat dosarului”

Giai Joe: „La ce o fi util parchetul militar, ăștia nu s în stare să emită un rechizitoriu pt furt de conserve, deci este evident că și au declinat competenta si și au declarat oficial incompetența!”

Liviu Mocanu: „Dacă îl îngropați și pe ăsta... meritați desființarea și reînființarea cu oameni care chiar să merite să lucreze în Ministerul Public!”

Veronica Huza: ”Sa va fie rusine! Probabil va fi gata dosarul peste 30 de ani. Asta numai justitie nu e.”

Și jurnalista Ioana Dogioiu, de la ziare.com, a avut o reacția critică dură pe Facebook după uimitoarea decizie a PG: „Idioții utili care au salutat plecarea lui Augustin Lazar ca să finalizeze repede Bogdan Licu dosarul 10 august au înfrant. Bravo!”

Liderul PNL, Ludovic Orban, a calificat drept „scandalos” faptul că, la aproape un an de la violențele din Piața Victoriei, dosarul nu a fost trimis în judecată.

„Nu a fost finalizat rechizitoriul și nu a fost trimis în instanță nici un conducător al Jandarmeriei și nici un responsabil politic. DIICOT a arătat, cel puțin până astăzi, că nu este un Parchet care să vrea să cerceteze abuzurile săvîrșite de putere”, a declarat Ludovic Orban pentru EuropaFM.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.