VIDEO Bilaterala Klaus Iohannis-Maia Sandu, la București. Președintele României: Țara noastră va susţine deblocarea asistenţei financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova


VIDEO Bilaterala Klaus Iohannis-Maia Sandu, la București. Președintele României: Țara noastră va susţine deblocarea asistenţei financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Cotroceni, după discuţiile cu premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, că, la iniţiativa sa, România a constituit un grup de experţi pentru a acorda asistenţă Chişinăului pentru consolidarea instituţiilor şi a anunţat că România va susţine deblocarea asistenţei financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Maia Sandu a declarat că are încredere că România va rămâne alături, în calitate de aliat de bază al cetăţenilor Republicii Moldova, şi în parcursul european al ţării.Preşedintele Klaus Iohannis se află, marţi dimineaţă, la Bucureşti pentru primirea premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, care face o vizită oficială în România la invitaţia sa.„Este foarte important şi simbolic faptul că această primă vizită oficială a dnei prim-ministru, a conducerii Guvernului Republicii Moldova de la preluarea mandatului are loc în România. România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova pentru transformarea democratică a ţării şi pentru atingerea nivelului de securitate şi prosperitate pe care îl doresc cetăţenii săi şi pentru parcursul european. Este simbolic pentru că România a susţinut prin acţiunea sa transferul paşnic de putere, care a avut loc la Chişinău pe 14 iunie şi care a pus capăt situaţiei de criză politică”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, informează news.ro

El i-a urat Maiei Sandu mult succes în acest mandat deloc uşor. Totodată, preşedintele a dat asigurări în privinţa sprijinului României şi al său personal pentru eforturile Guvernului de la Chişinău pentru parcursul european al Republicii Moldova.

„Am evidenţiat susţinerea clară a României pe aceste coordonate. I-am informat despre disponibilitatea României de a acorda, pe baza solicitărilor concrete ale Guvernului de la Chişinău, asistenţă dedicată consolidării instituţiilor. La iniţiativa mea, Administraţia prezidenţială a transmis deja Guvernului României propunerea de creare a unui grup de experţi din ministerele relevante, care împreună cu experţii desemnaţi de Guvernul Republicii Moldova să identifice de urgenţă domeniile în care este nevoie de astfel de asistenţă, iar pe baza acestui demers să fie demarate proiecte concrete. Partea română deja a constituit acest grup. Dna premier Sandu a răspuns pozitiv. Voi urmări personal derularea acestor iniţiative”, a precizat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat că un subiect al discuţiilor a vizat continuarea derulării proiectelor bilaterale, mai ales a celor de interconectare energetică.

„România va susţine deblocarea asistenţei financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova, necesară investiţiilor în reforme, dar şi trimiterea de experţi şi reluarea activităţii comisiei bilaterale”, a anunţat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că a reiterat importanţa majoră reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi cu neafectarea vectorului proeuropean.

„Aceasta este prima mea vizită oficială pe linie bilaterală după preluarea mandatului şi reflectă convingător importanţa şi interesul pe care noul Guvern al Republicii Moldova le acordă relaţiilor speciale şi privilegiate cu România, dezvoltate în cadrul Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci şi un fundament istoric, cultural şi valoric comun. Din păcate, moştenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetăţenii noştri. Aceştia au distrus economia ţării, au transformat instituţiile statului în afaceri personale şi au izolat Republica Moldova pe plan internaţional. Avem încredere că România va rămâne alături, în calitate de aliat de bază al cetăţenilor Republicii Moldova, şi în parcursul nostru european”, a declarat Maia Sandu, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Iohannis.

Mai mult, Maia Sandu a precizat că discuţiile cu preşedintele au fost sincere şi foarte concrete, iar problemele abordare, dar mai ales modalitatea de rezolvare a acestora, au reflectat interesul şi preocuparea reciprocă pentru stabilitatea Republicii Moldova şi continuarea cursului ei spre modernizare.

„Am făcut un schimb de opinii privind situaţia social-economică în Republica Moldova şi acţiunile pe care le întreprinde Guvernul de Chişinău în perioada imediat următoare pentru a răspunde în mod eficient aşteptărilor cetăţenilor noştri, dar şi partenerilor noştri externi, în special în ceea ce priveşte funcţionalitatea statului de drept, reforma justiţiei, combaterea corupţiei, investigarea fraudelor, în special al fraudei bancare, consolidarea interacţiunii cu societatea civilă, asigurarea independenţei presei şi altele. Am solicitat sprijin şi asistenţă din partea României, prin consilierea la nivel înalt. Guvernul îşi doreşte să dezvolte proiecte comune cu România şi îşi manifestă deschiderea pentru iniţiative investiţionale româneşti, a precizat premierul Republicii Moldova.

Ea a spus că agenda europeană a Republicii Moldova este linia directoare a relaţiilor dintre ţara noastră şi România, iar Parteneriatul Strategic pentru Integrare Europeană va căpăta un rol determinat în activitatea Guvernului pro-european de la Chişinău.

„Cu acest prilej, am reiterat aprecierea şi gratitudinea noastră pentru asistenţa oferită în vederea implementării prevederilor Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, proiectele susţinute financiar de România şi sprijinul acordat pe dimensiunea dialogului politic cu Uniunea Europeană. Am exprimat încrederea că acest ajutor va fi oferit şi în continuare, pentru a apropia şi mai mult Republica Moldova şi cetăţenii ei de valorile europene şi depăşirea dificultăţilor şi provocărilor cu care ne confruntăm. Am reiterat interesul pentru o serie de acţiuni şi iniţiative comune - continuarea programelor de reabilitare a şcolilor şi a grădiniţelor, proiectelor în domeniul protecţiei mediului, aprovizionare cu apă şi sisteme de canalizare a populaţiei în zonele rurale, interconectare energetică, proiecte în domeniul transportului. Am subliniat că realizarea plenară a acestor proiecte ar consolida şi mai mult încrederea cetăţenilor în viabilitatea Parteneriatului Strategic dintre Republica Moldova şi România”, a mai declarat Maia Sandu.

Întrebată ce garanţii are că alianţa cu pro-ruşii susţinuţi de Igor Dodon va funcţiona în continuare. Maia Sandu a răspuns:Este adevărat că parteneriatul politic pe care l-am semnat, noi cei din blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor este unul mai puţin obişnuit, dar a fost singura soluţie pentru a scăpa de un regim corupt, un regim antidemocratic, care a anulat alegeri atunci când rezultatele nu au fost pe placul regimului care a sărăcit o ţară, care a terorizat oamenii care nu se subordonau regimului şi atunci când am semnat acest parteneriat politic, am pus la baza lui acţiuni concrete, decizii, politici, care să elibereze statul din captivitate. Acest lucru se întâmplă acum, dacă urmăriţi presa de la Chişinău. Suntem în proces de curăţare a instituţiilor statului şi, foarte important, suntem la etapa în care să aducem în fruntea instituţiilor din domeniul organelor de drept şi nu doar, oameni independenţi, oameni buni profesionişti, care să aibă curaj şi libertate să implementeze reformele de care are nevoie Republica Moldova. Suntem în proces de recuperare a statului, pentru că în trecut statul a fost subordonat unor interese de grup şi folosit pentru a extrage rente economice. Avem acest acord, inclusiv avem votul celor din Partidul Socialiştilor pentru programul de guvernare, iar în programul de guvernare se spune foarte clar că Acordul de Asociere stă la baza activităţii acestui Guvern. Evident, timpul va arăta cât de durabil este acest parteneriat, dar pentru moment, ambele părţi îşi respectă obligaţiunile”.

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită marţi dimineaţa, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. Maia Sandu a venit împreună cu vicepremierul moldovean, Andrei Năstase.

După primirea de la Cotroceni, premierul moldovean se va întâlni cu omologul său român, Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, unde sunt programate, de asemenea, declaraţii comune de presă. Este prima vizită externă a prim-ministrul Maia Sandu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.