Economia pe vremea lui Dăncilă: Un castel de nisip care poate fi spulberat doar de o adiere de criză


Economia pe vremea lui Dăncilă: Un castel de nisip care poate fi spulberat doar de o adiere de criză

Economia României, cu o creştere bazată în primul rând pe consum, arată precum un castel de nisip care poate fi spulberat, într-o clipă, de un singur val sau o adiere de vânt (de criză). Accentuarea inflației, perspectivele deprecierii monedei naționale și extinderea blocajului financiar sunt cele mai importante semnale de alarmă trase de oamenii de afaceri chestionați de compania de consultanță Frames, în cadrul ,,Barometrului privind starea economiei’’, ediția - Iulie 2019.

Perspectivele economice ale României, prezentate în cadrul ediției din luna decembrie 2018 a Barometrului semestrial privind starea economiei, tind să se confirme după primul semestru semnalele oamenilor de afaceri. Economia a continuat să crească susținut, cu 5%, conform INS, însă  ritmul de creștere se va reduce în a doua parte a anului, estimează 72%  dintre oamenii de afaceri,  aceștia prognozând avansul PIB-ului în intervalul 3,5-4%, sub estimările autorităților de la București. 22% dintre cei chestionați văd o creștere economică chiar mai redusă,  sub nivelul de 3,5%, în timp ce 6% au indicat un avans al PIB-ului peste nivelul de 4%.

,,Evoluția economică stimulată de consum a adus un plus în buzunarele românilor însă a determinat accentuarea dezechilibrelor macroeconomice.

Tot mai mulți investitori văd în realitatea economică din România fotografia perioadei dinainte de criza economică, atunci când, la fel ca acum, economia ,,duduia’’ în statistici însă, în realitate, era puternic nesustenabilă’’, afirmă consultantul economic Adrian Negrescu, de la Frames.

,,Suntem ca într-un roller coaster în care ne aflăm tot mai aproape de vârf și va urma, inevitabil, coborârea’’, mai spune acesta.

CONSUMUL, CA UN MĂR OTRĂVIT

Stimularea consumului până la un punct este benefică, dacă vine însă însoțită de politici publice care să stimuleze dezvoltarea economică pe orizontală, arată analiza Frames.

Asigurarea unui cadru fiscal predictibil, dezvoltarea unei infrastructuri de transport optime și stimularea investițiilor în dezvoltarea de lanțuri economice și crearea de locuri de muncă sunt elementele esențiale care au rolul de a susține avansul economic, spun specialiștii.

Din păcate însă, tocmai aceste elemente lipsesc, iar economia a ajuns precum un motor cu pedala la maxim, suprasolicitat, care riscă să cedeze în orice moment.

Întrebați care sunt principalele provocări cu care se confruntă mediul de afaceri în prezent, 57% dintre respondenți au indicat accentuarea blocajului financiar, 46% au menționat creșterea inflației, 38% s-au arătat îngrijorați de o potențială evoluție negativă a cursului de schimb, iar 27% de o nouă creștere a fiscalității.

,,Neplata la timp a facturilor s-a accentuat în acest an, iar creditul furnizor s-a generalizat în economie. Acest fenomen afectează în principal sectorul IMM-urilor unde multe firme, slab capitalizate, se confruntă cu astfel de probleme. În absența unui buffer financiar care să le permit să reziste până la încasarea facturilor, tot mai multe dintre ele ajung în situații de risc. Iar combinația fatidică între deprecierea leului și creșterea prețurilor în economie riscă să afecteze
și mai mult mediul de afaceri. În plus, discuțiile privind o posibilă reintroducere a unui impozit forfetar au pus gaz pe foc pe situația din economie, iar efectele s-au văzut în scăderea apetitului pentru investiții, în accentuarea stării de expectativă a investitorilor’’
, afirmă analiștii.

Potrivit ,,Barometrului privind starea economiei’’, printre celelalte temeri indicate de investitori se află scăderea comenzilor, reducerea investițiilor și adâncirea crizei de pe piața muncii.

DEPRECIEREA LEULUI CONTINUĂ

Evoluția cursului euro reprezintă, pentru investitori, un indicator semnificativ al stării economiei. După ce, în barometrul din decembrie 2018, cei mai mulți investitori prognozau cursul în jurul nivelului de 4,7 lei/euro, fapt confirmat de evoluția din prezent, pentru a doua parte a anului, 54% dintre respondenți cred că euro se va duce spre nivelul de 4,8 lei. 33% dintre cei chestionați se așteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,7-4,75 lei, iar 13% văd cursul sub acest nivel.

,,Accentuarea dezechilibrelor macroeconomice se va traduce într-o presiune mai mare pe cursul de schimb. Deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut și vor continua să crească, iar presiunea inflaționistă se va accentua în lunile următoare. Importurile masive, preconizate pentru sezonul de toamnă, și perspectivele unei producții agricole sub nivelul de anul trecut, cu efecte directe în deprecierea exporturilor, vor accentua presiunile pe curs, iar efectele le vom vedea
în toamnă
’’
, afirmă analiștii de la Frames.

Barometrul semestrial privind starea economiei a fost realizat de Frames în perioada 24 – 30 iunie 2019, prin chestionare online, telefonic și email, pe un eşantion reprezentativ de 450 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.