România aberantă. Cine este salariatul statului PSD care câștigă lunar mai mult decât președintele SUA


România aberantă. Cine este salariatul statului PSD care câștigă lunar mai mult decât președintele SUA

Deputatul USR Claudiu Năsui scrie, într-o postare pe Facebook, citând un articol șocant publicat în contributors.ro, că șeful Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” a ajuns să câștige, lunar, un salariu mai mare decât al președintelui Statelor Unite. Politicianul mai spune că, teoretic, statul finanțează cercetarea, dar, în realitate, susținem prin salarii nesimțite sinecurile unor personaje conectate politic. Asta în condițiile în care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a vorbit, luni, despre o serie de măsuri de austeritare printre care și limitarea numărului de călătorii gratuite pe tren pentru studenți, iar acum câteva zile spunea că ia în calcul chiar eliminarea programului „Cornul și laptele”. 

Năsui: ”Am ajuns să avem un director general al unui institut de cercetare de stat cu salariul mai mare decât președintele Americii.

E vorba de președintele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”. Are un salariu de 1.943.000 lei pe an. Adică peste 38.000 de dolari pe lună. La salariul acesta, probabil că este un lider mondial în cercetarea în silvicultură.

Ni se va spune că acest institut are venituri proprii, deci salariile mari sunt bine meritate. Să ne uităm puțin mai atent peste acest institut. Dacă ne uităm îndeaproape, vedem că acele venituri proprii sunt tot fonduri publice în totalitatea lor.

Aproximativ o treime din veniturile proprii vin de la stat prin granturi pentru cercetare. O altă treime este din amenajări de păduri pe care acest institut are monopol - deci statul, prin Romsilva, îi plătește. Iar cealaltă treime din venituri iese din exploatarea pădurilor de stat pe care le are în administrare.

Astfel, cei peste 38,000 de dolari pe lună ies în totalitate din banii noștri. Statul a tot investit în acest institut, iar cheltuielile au tot crescut. Acest caz nu este unul singular, după cum se poate vedea și în lista din acest articol: http://bit.ly/2XIb1g0. Există zeci de astfel de instituții în apanajul statului român care își răsplătește consiliul de conducere cu sume obscene, din banii contribuabililor.

Nu e prima dată când vedem schema asta. În teorie finanțăm cercetarea. În realitate finanțăm sinecuri și salariile celor conectați politic.„

Contributors.ro precizează că acesta nu este singurul salariu care șochează, chiar dacă e singurului cu șapte cifre. Următoarele, cu câte șase cifre, nu sunt mai puțin strigătoare la cer. Lista completă AICI. Drepturile salariale ale directorilor generali apar la punctul 13 din bugetul de venituri și cheltuieli al fiecărui institut. Podiumul aparține însă următorilor:

·         Directorul general al INCD TURBOMOTOARE COMOTI BUCUREȘTI încasează anul acesta 868.000 lei, adică aproximativ 42.000 lei net/lună,

·         Directorul general al INCD PENTRU SECURITATE MINIERĂ ȘI PROTECȚIE ANTIEXPLOZIVĂ-INCD INSEMEX PETROSANI încasează 811.000 mii lei, adică aproximativ 39.500 lei net/lună,

·         Directorul general al INCD “DELTA DUNĂRII”-INCDDD TULCEA primește 661.000 lei, adică aproximativ 32.000 lei net/lună,

·         Directorul general al INCD PENTRU ECOLOGIE INDUSTRIALĂ-ECOIND primește 580.000 lei, adică aproximativ 28.000lei net/lună.

 Mai multe detalii găsiți pe contributors.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.