Cine plătește pentru 10 August?


Cine plătește pentru 10 August?

Nu vărs nicio lacrimă după plecarea numitei Carmen Dan de la MAI. Dimpotrivă, răsuflu ușurat. Nu știu ce ar fi fost în stare să facă de 10 august a.c. cînd la un an de la represaliile jandarmilor ordonate de ea, lumea se va strînge din nou în Piața Victoriei. Dacă ne luăm după declarațiile ei de luni – că nu are nimic să îşi reproșeze şi pleacă cu fruntea sus din MAI, rezultă că ar fi în stare să repete figura. Normal ar fi fost să declare, dimpotrivă, că regretă ce s-a întîmplat la 10 august 2018. În furia ei oarbă, atunci a dat ordin să se folosească gaze lacrimogene, să dea cu furtunul cu apă, să lovească cu bastoanele mame cu copii în brațe, bătrîni, tot ce se nimerea. Furia ei nu provenea, cum s-ar crede, de la o aşa-zisă lovitură de stat încercată de manifestanţi, pe care forțele de ordine ar fi împiedicat-o, ci de la faptul că protestatarii îl contestau pe Liviu Dragnea, şeful și sufletul ei, pe care-l cunoaște bine de la Videle. Lui îi datora ascensiunea de la o modestă secretară de școala dintr-un mic oraş provincial – la ditamai ministrul.

Poate că nu se ştie, dar primul nume în ianuarie 2017, cînd trebuia nominalizat un premier, cel al lui Carmen Dan a fost prima opțiune a lui Dragnea. Cîțiva mai lucizi din PSD s-au opus cu argumente şi Dragnea – de mirare – a renunţat. Persoana nu avea nicio expertiză, nu deținuse pînă atunci funcții la vîrf. Era necunoscută, nici partidul nu știa cine e. Avea doar meritul că Dragnea avea încredere în ea, știa că îi va executa toate ordinele fără să șovăie și că nu îl va trăda. Legătura dintre ei era prea strînsă. Aşa a ajuns Carmen Dan să trimită jandarmii la 10 august, manipulată fiind de Dragnea, fac-totum în PSD atunci. Fără el, era de neînchipuit că se putea petrece ceva de o asemenea amploare ca bătaia administrată demonstranților de jandarmi.

Seara de 10 august 2018 e crucială pentru soarta actualei guvernări. Din acea seară a început prăbușirea PSD. PSD nu şi-a mai revenit pînă astăzi şi a pierdut catastrofal alegerile din 26 mai 2019. Nici nu-şi mai poate reveni pe termen scurt și mediu. VV Dăncilă încearcă, prin demiterea lui Carmen Dan, să se spele pe mîini. Vrea să pară emancipată de sub tutela lui Dragnea. Dar în calitate de premier e la fel de vinovată ca și Carmen Dan. Este motivul pentru care ex-ministreasa de la Interne nu va ajunge să fie judecată pentru răspunderea pe care o poartă. De asemenea documentele vor rămîne secretizate, așa cum a ordonat Carmen Dan cînd era mare și tare. Din acea seară a ororilor – 10 august 2018 – s-a străduit să șteargă urmele nenorocirii, și să facă scăpați pe capii jandarmeriei. Trebuie alt guvern, fără VV Dăncilă, chiar fără PSD, ca să se ajungă la adevăr.

Afacerea va avea un final cînd Carmen Dan va fi judecată împreună cu capii jandarmeriei și ai MAI, cu Liviu Dragnea și ceilalți pentru cele întîmplate atunci. Lumea românească trebuie nu numai să afle adevărul, (de la jurnaliști, martori, istorici, magistrați), dar trebuie, mai ales, ca vinovații să fie pedepsiți după gravitatea faptelor lor. Asta pentru ca tragedia să nu se mai repete. Oricine ar îndrăzni să trimită pe viitor jandarmii împotriva unei mulţimi care protestează pașnic, să știe că va intra la pușcărie în ciuda alibiului că a executat ordine venite de la superiori.

O văd pe Carmen Dan într-o sală de tribunal răspunzînd sub jurămînt întrebărilor unui judecător… Iar dezbaterea să fie televizată, în direct. E clar?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.